Градина

Август – най-критичният период за градината

Най-критичният период за градината, или един от тези периоди, е август. Горещниците са отминали, но жаркото слънце продължава да изсушава твърде бързо почвата.

През август освен редовното поливане, трябва да не се забравя и подхранването, което е особено важно за зеленчуковата леха и за овощните, които в момента силно се нуждаят от хранителни вещества. В цветната градина цветовете стават все по-малко особено, ако тя е слънчева. Видовете, които цъфтят сега, са едни от най-устойчивите и издръжливи на жега.

Ружа, иберис, малопе цъфтят през август – най-критичният период за градината

Дървовидната ружа

Започва да цъфти в края на юли и продължава до края на септември, дори до октомври. Най-обилно и с най-едри цветове са растениятата, които са били правилно изрязани през есента или пролетта. Резитбата по време на цъфтежа ще го прекрати за кратко, но след това той се възобновява с по-голяма сила.

Подрумчето

Подобно е на маргаритката, но за разлика от нея освен с бели листчета и жълт център цветовете могат да бъдат и изцяло жълти. Подрумчето се цени високо като извънредно издръжливо и обилно цъфтящо от юни до началото на октомври растение. През последните години се забелязва засилен интерес и у нас. Прекрасен вид за места с по-слаба и нередовна поддръжка.

Иберис

Късните сортове  цъфтят и през същинското лятото, като го правят много ценен. Растенията от този тип не са напълно издръжливи на утежнените условия през този период и се чувстват най-добре на сянка и при осигурена постоянна влажност. Растенията, на които сте осигурили оптимални условия, ще ви радват с чудесните си съцветия и приз първата половина на август.

Иберис

Малопе

Подобно на различните видове слез, малопето е много издръжливо на неблагоприятни условия, но за да имат групите плътна форма и обилен цъфтеж не бива да ги оставяме без грижи.

 

Рудбекията

Това цвете  спечели сърцата ни с едрите си цветове с изпъкнал конус. Макар рудбекията да не притежава огромно разнообразие от форми и багри, тя има няколко ясно отличаващи се форми с цвят от тъмно червено до жълто. Растенията са издръжливи, атова могат да се отглеждат с добър успех при не толкова интензивни грижи и в контейнери.

Жлезистата слабонога

Това цвете е слабо разпространено, но много красиво,  високо растение, което привлича вниманието и с едрите си розови цветове. За доброто си развитие изисква много влага като понася и преовлажняването и слънце до полусянка. Този вид е идеален за озеленяване в близост до водни басейни от естествен тип, с преовлажнена крайбрежна зона или на естествено преовлажнени места.

Къклицата

У нас  се свързва с голямото си значение в миналото като извънредно вреден и опасен плевел по житните култури. Днес тя е напълно ликвидирана в посевите и може да се срещне много рядко из храсталаци и поляни. В много страни на запад тя се култивира широко като устойчиво и красиво цвете за по-натурални градини. Къклицата е задължителен компонент за всички тревни смески за мавритански поляни, които в момента се предлагат на пазара. Подходяща е за отглеждане и в групи в цветната леха. Растението не понася каквото и да е нарушаване на кореновата система, затова се размножава само чрез директна сеитба и при обработки на почвата около него се внимава.

Снимки: Pinterest.com.