Градина

Април – времето за интензивни грижи започва

Вече е месец април, времето се затопля и идва ред за интензивни грижи в градината. Основните дейности през април са: поливане, косене, торене, резитби, засаждане. Може да се направят и профилактични пръскания със защитни препарати.

Интензивни грижи за цветята

Времето е подходящо за засаждане на едногодишни цветя, като предварително сме подготвили почвата за това. Смесете тор за луковични цветя и мъх и ги добавете към пръстта. Може да засеете семената на циния, невен, латинка, далия, кученце. Саксиите със фуксия и здравец вече може да изнесете навън. Разделете многогодишните цветя – хризантема, маргаритка, далия. През април може да засадите и луковиците на гладиолите, но не наведнъж, а на етапи, така щеможе да се наслаждавате на цветовете им по – дълго време.

Дървета и храсти през април

В началото на месеца може да засадите храсти и дръвчета, които желаете да имате в двора си. Направете резитба на вечнозелените видове. Подрежете форзицията след като прецъфти. Подхранете широколистните и иглолистни видове с тор, богат на азот.  Рододендрона подхранете с торове за цъфтящи растения. Роите също трябва да се наторят.

Интензивни грижи за тревата

В списъка  с интензивни грижи за тревата влизат косене, подхранване и торене. След поне едно окосяване, подхранете тревата с подходящ тор, който ще я направи свежа и здрава. Време е да започнете да косите всяка седмица. Не забравяйте и аерирането, което ще даде възможност на кислорода и водата да проникнат по – дълбоко в почвата. Ако в тревния килим са се образували дупки може да засадите нови семена трева, за да ги запълните. Дните след валеж са подходящи за борба с плевелите.

 

Стайните цветя

С помощта на остри градински ножици подкастрете саксийните растения, които имат нужда, премахнете сухите клонки и прецъфтели цветове. Пръскайте често листата с вода, за да отстранявате праха от тях а и да повишавате влажността на въздуха. Постепенно увеличавайте поливането. Времето е подходящо и за наторяване на различните видове цветя, според нуждата им.

Снимки: Pinterest.com.