Забележителности

Асеновия камък и Асеновото кале край Кричим

Времето постепено застудява, но докато все още е с приемливи температури, можете да планирате разходка за уикенда. Подбирайте не много дълги или далечни маршрути. Един такъв маршрут е Кричим, който се намира на около 20 км от Пловдив. Там могат да се видят доста неща. Сред тях са Асеновия камък, църква „Св. св. Козма и Дамян“, паметник Антонивановци.

Асеновия камък и Асеновото кале

За Асеновия камък и едноименната крепост над град Кричим няма да видите нито знак, нито табела. Намират се в „Поддържан резерват Изгорялото гюне“. Най-удобно е да се паркира около църквата „Св. Козма и Дамян“.

Голямата забележителност е Асеновия камък, на който е изсечен един изключително ценен надпис, отлично запазен и днес. Той гласи: „На този камък седя цар Асен, когато превзе Кричим“. Смята се, че става въпрос за Цар Иван Асен II, който е завладял крепостта през 1230г и е имал обичай да ознаменува своите победоносни походисрещу византийците с надписи върху камък за вечни времена. Крепостта се намира малко над Асеновия камък, от нея се разкрива красива панорамна гледка към Кричим и околността.

Църква „Св. св. Козама и Дамян“

През вековете народните лечители Козма и Дамян, наричани Свети Врачове и Свети Безсребърници, са тачени за покровители на Кричим. На тях е кръстена и кричимската църква „Св. св. Козма и Дамян“. Първоначално тя е била с паянтов градеж от дървен плет (1879г), като неин строител е бил майстор Гавраил от село Върбово. Храмът е завършен в днешния си вид през 1896г от майстор Манол от Широка Лъка, след което е осветен от митрополит Натанаил.

Паметник Антонивановци

В центъра на града в близост до пешеходният мост се извисява триъгълен обелиск издигнат в памет на геройски загиналите партизани от отряд „Антон Иванов“. На бели каменни плочи са изписани с бронзови букви имената на загиналите. Композицията се допълва от бяла каменна скулптура.