Качествени семена, добре подготвена почва, подходящо място в градината… всичко това е необходимо за здрава реколта в зеленчуковата градина. Но и балансирано меню – логично е растенията да са здрави, когато са добре нахранени и растат и се развиват оптимално. За да е балансирано менюто, внасят се разнообразни торове в различни етапи от развитието на зеленчуците.
Балансирано меню с различни торове
Градинарство включва оптимално хранене на растенията с макро- и микроелементи. Всички зеленчуци, дори и тези с кратка вегетация, като листните видове например, трябва да се подхранват, за да имат добър растеж. Естествено нуждите на всеки вид са различни, различни са и потребностите в отделните фази от развитието му.
Основна и допълнителна храна
Препоръчително е торенето да се прави на порции. Така например с основното подхранване се внасят минералните торове, а с допълнителното подхранване – азотните торове и микроелементите.
- Основното торене се извършва през есента, когато се използват фосфорни и калиеви торове, както и оборски тор. Те се разхвърлят върху лехите и след това почвата се обработва.
- Част от минералните торовете може да се внесат и през пролетта – по време на сеитбата или разсаждането на културите.
- Азотните торове, тъй като много бързо се „губят“, трябва да се подават на няколко пъти по време на вегетацията на растенията.
Кореново и листно внасяне
- Почвено – торовете се разхвърлят по повърхността на лехите. След това се окопава, а ако има засадени растения, трябва и да се полее.
- Чрез капкова система – торът се разтваря във вода и се подава чрез маркучите.
- С поливните води – торовете се разтварят във водата, с която се полива.
- Листно – растенията се пръскат със специални торове за листно усвояване. Те могат да бъдат с различно съдържание на макро- и микроелементи. Чрез листното подхранване се коригира и недостига на определени елементи. За тази цел има продукти, които съдържат само един елемент, например желязо, калций, азот и други.
Източник: bgfermer.bg.
