Градина

Болести по цветята – кои са най-честите и как да пазим растенията?

Ако едно цвете се гледа добре – полива се, полагат се грижи за него, то само ще се пази от вредители и болести. Повечето цветя в днешно време са хибриди и е обърнато внимание не само на красотата, но и на устойчивостта на болести. Има обаче и тънкости, които градинарите трябва да знаят и спазват, за да няма и болести по цветята им.

Най-важното за избягване на болести по цветята – спазване на индивидуални желания

Правило номер 1, когато говорим за болести и неприятели е да не настаняваме новозакупеното цвете директно при останалите, а да отделим време, в което да се уверим, че то е здраво и не носи в себе си неканени гости и нежелани проблеми. Нещо като карантина.

Много от заболяванията са лечими, но има и такива, които убиват бавно и сигурно. Какъвто и да е патогенът, той идва от някъде и намира подходяща среда за развитие. Следователно, ако му попречим, като променим условията, ние сме победители. А можем да се преборим и по лесния начин – с препарати за растителна защита.

Плесен или ботритис

Ботритис е един от най-често появяващите се патогени при цветята. Наричат го още сиво гниене или плесен, защото именно така започва заразяването – със сив мъх. В последствие нападнатите части некротират и умират. Патогенът не подбира жертвите си и може лесно да заразява повечето културни растения. Ако не се вземат мерки, растенията загиват. Препоръката за почистване на прецъфтелите цветове особено при мушкатата в условия на дъждовно време е един вид превантивна мярка срещу ботритис.

Мана и брашнеста мана са два различни патогена, които често се бъркат и наричат погрешно, но не това е важно. Симптомите започват с малки сиво-бели петна по листата, които бързо се разрастват и могат да покрият цялото растение с фин прах. Патогените са упорити, но се лекуват лесно, дори само с промяна на условията. Все пак третиране с фунгициди или с домашно приготвени илачи имат по-сигурен и траен ефект.

Чернилни гъби са следващите в списъка с болести по цветята. Те не са точно патогени, по-скоро потискат фотосинтезата на растенията. Причиняват се в следствие храненето на листните въшки и други насекоми със смучещ тип устен апарат. Отървете ли се от тях, измийте хубаво листата с хладка вода и ще решите кардинално проблема.

Кореново гниене се случва често, може да бъде причинено от редица почвени патогени и е породено най-вече от неправилен поливен режим, задържане на вода в подложката на саксията или кашпата. Загният ли корените, листната маса започва да увяхва и повечето хора си мислят, че е заради недостиг на вода, поливат и се стига до тъжен финал. Затова винаги проверявайте с пръст дали има нужда от вода.

Внимавайте за листни петна

Листни петна се появяват често. Лесен начин да разберете дали са причинени от патоген или от някакъв механичен дефект е да обърнете внимание на ореола. Ако около петното има такъв, значи е патоген, който се развива. Дори да се лекува, листата и засегнатите части няма да се възстановят и е най-добре да се отрежат, което не отменя нуждата от превенция.

Черни листни петна засягат най-вече розите и могат да доведат до пълно обезлистване на растенията. Съветът на специалистите е да не мокрите листата при поливка, както и да почиствате старателно вече опадалите такива. Третирането с препарат е задължително, ако болестта се появи.

Ръждата пък е най-характерна за ружите, но не е изключено да се появи и при други цветя. Типичен симтом са ярко оцветените пъпчици по долната повърхност на листата. За да се справите, трябва да почистите заразените листа и да третирате, иначе ще се зарази цялото растение.

Източник: bgfermer.bg; снимка: Pinterest.com.