Архитектура

Бутиков хотел на ръба на скала

Бутиков хотел на ръба на скала. Тази нестандартна идея е на студиото за архитектурен дизайн Hayri Atak, което е проектирало хотела на ръба на скала в Норвегия.

На 600 метра височина и на ръба на скала

Истанбулското студио Hayri Atak Architectural Design Studio предлага изграждането на хотела на място с височина 600 метра на Прейкестолен. Това е стръмна скала и популярно туристическо място в западната част на Норвегия, което надвисва фиорда Лизефьорден. Идеята на архитектите е да пресъздадат на практика фразата „живот на ръба“.

Според визуализациите на студиото за архитектурен дизайн Hayri Atak входът на хотела е на върха на скалата. Самият връх е с естествено равна повърхност. Проектът на студиото предвижда тази повърхност да бъде удвоена. Да се създаде своеобразна тераса, която да е още едно място за адреналисни изживявания „на ръба“.

Адреналин и комфорт в едно

След това гостите ще бъдат отведени надолу в хотела, където студиото предлага девет апартамента за гости и обща дневна зона, които са вградени в скалната повърхност.

Стаите са разделени на три етажа и се разкриват на общ балкон, който излиза от ръба, за да предлага непрекъсната гледка към фиорда и околните планини.

По-долу салонът разполага с общ балкон, който се простира по-далеч от тези, принадлежащи към спалните за гости, и има гигантски открит плувен басейн.

Създаден за „по-приключенски настроени посетители“ басейнът е с дълги и тесни конзолни панели. Те излизат от ръба на балкона и са направени изцяло от стъкло, за да потопят плувците в пейзажа и отвесната капка отдолу.

Интересен факт е, че при старта на проектирането басейнът е бил единственият сигурен елемент. После идва и идеята за хотел на ръба на скала.

Хотелът може да се счита за част или разширение на скалата, дори.

Compass Pools също наскоро предложи екстремен концептуален басейн с име Infinity London. На върха на кула в Лондон, той ще се превърне в първия 360-градусов безкраен басейн и ще бъде достъпен чрез врата на подводница.

Снимки: Hayriatak.com.