Маршрути

Вавилонска кула идва в Пловдив през 2019-та

През 2019 година Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. По този повод няма как да не завършим годината с призив за посещение на града. А от местната управа са се постарали да организират и откриващо събитие, което ще бъде на 12 януари. Тогава на един от най-големите булеварди в града – „Цар Борис Трети Обединител“, ще бъде изградена Вавилонска кула. Тя ще е около 30-метрова във височина и ще е сцената на събитието под наслов „Ние сме всички цветове“.

Вавилонска кула със спектакъл

Свен Сьорен Байер – артистичен директор на немското студио Phase7, изготвило шоуто под мотото „Ние сме всички цветове“ на 12 януари.

Спектакълът започва в 19 часа и продължава час. Сред участниците ще е Теодосий Спасов с изпълнения на кавал. Ще видим ансамбъл „Тракия“, ще има и модул с над 200 кукери. Мотото „Ние сме всички цветове“ пък е интерпретация на една зимна нощ, обагрена в много цветове.

На сцената ще се качат 1000 доброволци за модула „Сцената е ваша“. За тази част в Пловдив пристига и DJ Schiller, който ще започне турнето си от града на тепетата. Финалът ще е грандиозен – на сцената ще излезе голямата Валя Балканска. Небето ще се озари от фойерверки.

Кулата на бул. „Цар Борис Трети Обединител“ ще е 30-метрова и тежи около 200 тона с изпълнителите върху нея. 20 тира с техника ще пристигнат за събитието от цяла Европа. По кулата ще има разположени екрани. Допълнително ще бъдат направени схеми за паркиране, как да се влиза на събитието и т.н.

Съпровождаща програма

Събития ще има не само на 12 януари, но и на 11 и 13. Празникът започва на 11 януари – петък, с изложба на пловдивски художници, подредена в галерия „Пловдив“. Градска художествена галерия представя творчеството на Кольо Карамфилов. Драматичният театър се включва със спектакъла „Евридика в подземният свят“. Откритата сцена „Ядрото“ в „Капана“ представя изпълнения на живо на изявени съвременни български музиканти готви музикална програма.

Снимки: Пловдив 2019.