Градина

Водорасли могат вече да се гледат и вкъщи

Дипломираният дизайнер Hyunseok An създава вътрешна микроферма за водорасли за дома.

Микрофермата за водорасли Coral

Микрофермата Coral е създадена да внесе водораслите вежедневието ни. Не само като украшение за дома или своеобразна украса, но и като част от диетите или по-скоро хранителните режими. Тя е монтирана на стена в биореактор.

Според An водораслите са били считани за „най-идеалната храна за човечеството“ по време на Световната конференция на ООН през 1974 г., докато НАСА използва водораслите като хранителни добавки при дългосрочни космически мисии поради богатото си, добре балансирано хранително съдържание. А проектът му – Coral, предлага социално приемлив начин за въвеждане на водорасли.

Самата микроферма е съставена от 16 куба. Всички са част от дървена решетка четири на четири. Всяка културна клетка в рамката на стената променя цвета си от прозрачен към светъл ментово зелен оттенък та до тъмнозелено зелено, когато водораслите са готови за консумация.

Когато цикълът на един куб завърши, той съдържа около два грама водорасли. Или препоръчителният дневен прием.

Coral има двуседмичен цикъл. След прибиране на реколтата всеки куб се нуждае именно от две седмици, за да се напълни с нова реколта водорасли. Това дава възможност на потребителите да отглеждат и ядат водорасли всеки ден, използвайки по една клетка на ден.
Използва се и този процес на промяна на цвета като средство за увеличаване на естетиката на водораслите.

Взаимствана от коралоподобни дизайни, отпечатани върху всяка клетка, фермата Coral има за цел да подчертае екологичните ползи от водораслите за предотвратяване на появата на избелване на корали.

Световен феномен, причинен от глобалното затопляне, избелването на коралите се появява, когато промените в условията водят до това коралите да изхвърлят симбиотичните водорасли, живеещи в тъканите им, карайки ги да станат напълно бели.

Процесът на 16-те клетки се променят в цвят от бяло до различни нюанси на зелено. Тоест това е огледало – показващо обратния процес на избелване на корали.

Тъй като цветът на клетките става по-жив с увеличаването на водораслите, той символизира съживяването на коралите.

Снимки: ulr.im.