Градина

В градината преди зимата – някои основни съвети

7 дни остават до Коледа и 4 до астрономическата зима. Тези от вас, които гледа растения в саксии, вече са ги прибрали. Има и градинари. Те следват основни съвети в градината преди зимата, за да запазят цветята и растенията си.

В градината преди зимата

Постарайте се да покриете растенията. Повреденото от студовете неукрито растение, чиито листа са загинали, можете да внесете в стаята. Температурата да е от 3 до 12 градуса. Вливайте малко вода, докато не се възстанови. Ако това не се случи, тогава най-вероятно са загинали корените му и няма да можете да го реанимирате.

Докато все още не е станало прекалено студено, вечнозелените растения трябва да бъдат поливани. Излишната вода, която е в подложката, трябва да се излива. В противен случай преовлажняването може да доведе до загниване на корените.

В градината преди зимата – почистете я

Почистването на градината през есента е доста по-трудно от това през пролетта. Причината – всички растения, на които сте се радвали по-рано, сега вече са загубили красотата си и трябва да бъдат премахнати.

Грудките на цветята, които не биха издържали на зимните условия приберете в избата, за да ги засадите отново напролет.

Не пропускайте да сложите и бележка с надпис за вида на растенията, които се помещават в кошницата. Това ще ви помогне, за да сте наясно какви цветя ще засаждате напролет. Така по- лесно ще оформите цветните лехи.

Топла дреха за растенията

В градината преди зимата облечете растенията. Разходете се из градината си и проверете дали всички чувствителни растения са предпазени от студовете.

Храстите на розите трябва да се загърлени с рохкава почва на височина 15-20 см от повърхността на земята, за да се предпази мястото на присаждане от замръзване. Чувствителните към студовете щамбови рози и свалените от опорите катерливи видове се прикриват от зимното слънце и ледения вятър с листа и елови клонки.

Стволовете на такива ценни видове, като магнолия, длановиден клен, цъфтящ дрян трябва да се обгърнат с празни чували или специално да им се направи кутия около тях от дървени летви, за да се предотврати напукването на кората им.

Лехите с тревисти многогодишни видове трябва да са скрити под дебела завивка от есенни листа (слоят да не е по-малък от 10 см). Опадалите листа трябва да се насипят и около стволовете на младите и неотдавна насадени дръвчета: те не само ще съхраняват влагата в почвата, но и ще защитят корените от измръзване.

Източник: Български фермер.