Детска стая

Двуетажно легло в съвременната детска стая

Съвременното жилище е с все по-функционални стаи и мебели. Първо, защото квадратурата е по-малка. Второ, светът се променя, изхвърля излишните неща. Така е и с детската стая. Ако е за две деца, то по-добре да се избере двуетажно легло – любимо легло за децата, практично за родителите, защото не заема място.

Как да изберем легло за детската стая?

Съвремието предлага голям избор, което колкото улеснява, толкова и затруднява подбора на легло за детската стая. Все пак има няколко критерия, които ако се спазят, ще изберете най-подходящото легло за вашия малчуган:

 

  • Възраст на детето – ако детето е по-малко, разбира се е необходимо да се подбере бебешко креватче, или такова, което се трансформира. Иначе може да заложите на традиционните размери за легло.
  • Вид на леглото – за да направите подходящия избор на вид детско легло, е добре да се съобразите както с размерите на стаята, така и с нуждите на детето/децата.
  • Материал и изработка – обикновено материалите, от които се изработват съвременните легла за детски стаи, са дърво, ПДЧ и MDF.
  • Цветове и тема – ако детето е по-голямо, консултирайте се с него какъв да бъде цветът на стаята му, на леглото; каква да е темата.
  • Безопасност.

Двуетажно легло в съвременната детска стая

За едно дете изборът се свежда до единично легло. Те могат да са стандартни, или такива с място за съхранение под матрака, с бюро под леглото и гардероб до тях и т.н.

Когато обаче имате две деца, но по-малко жилище, трябва да се мисли за по-компактно легло. Двуетажното е отличен вариант. От много малка възраст повечето деца ги харесват, освен това заемат по-малко място. А щом ще избирате двуетажно легло, нека е с място за съхранение, а и с по-приветлив вид за децата. Така например двуетажно легло във формата на къща най-вероятно е най-мечтаната детска стая. Стъпалата за втория етаж могат да бъдат превърнати в чекмеджета за дрешки. Под леглото на „първия етаж“ също може да се сложи ракла.

Освен двуетажно в стаята за двама може да се използва и легло тип сандвич. Най-общо казано това са две легла едно под друго, като за да се ползва долното легло, то трябва да се издърпа напред. Те са по-безопасната версия на двуетажните легла, тъй като няма никаква опасност детето, което спи на горното легло да падне и да се нарани.

Този вид детски легла са компактни и са много подходящи, ако имате две деца или искате в стаята на детето да има допълнително легло. Според модела, голяма част от леглата с разширение се предлагат с удобни чекмеджета за съхранение, които ги прави и доста удобни и функционални.

Снимки: Pinterest.com.