Направи си сам

Диван от стари дрехи

Рециклирането отдавна е част от декорирането, от създаването на мебели, от обзавеждането и като цяло част от дневния ред на редица дизайнери. Един такъв дизайнер е Хари Нуриев, който създава диван от дефектни и неизползвани дрехи. Текстилът идва от модната къща Balensiaga и с него на практика не е правено нещо специално, а просто е натъпкан във винил с формата на ъглов диван, диван от стари дрехи.

Всъщност това е вдъхновение, защото всички в дома си имаме множество дрехи, които не носим, но и не изхвърляме. Хари Нуриев ни дава идея да създадем диван от тези стари дрехи. Ще е доста подходяща мебел за вила или място, което не се използва толкова често. Защото, за да си направим сами диван от стари дрехи, ще трябва да използваме най-дебелия найлон, предлаган по магазините или друг тип винил, които не са с безкрайна устойчивост.

И така – как да направим диван от стари дрехи?

Първата стъпка е отделянето на дрехите, които няма да носим – и ние, и другите членове на семейството ни. Втората стъпка е да напълним текстила във възглавниците на новия диван. Може за основа да използвате палети или пък да направите и основата от текстил в чували. Вече върху основата трябва да подредите възглавниците. В чували, във винил или в найлон увийте дрехите. Подредете ги във формата на ъглов диван или на малко канапе. Не е необходимо да мислите за ракли или шкафове в основата на дивана. Достатъчно е, че ще имате ново място за сядане, което е ръчно направено.

По подобен начин можете да направите и кресла, столове, възглавници за столове или табуретки. Ще имате иновативни, красиви и рециклирани мебели. А и място, където да съхранявате текстила…

Странната мебел на Нуриев дори бе изложена в Маями по време на започващата Седмица на дизайна, за да напомни още веднъж за огромното количество отпадъци, които модната индустрия генерира.

Снимки: Pinterest.com.