Направи си сам

Дървени елхи, канапени играчки и коледно настроение

Около месец остава до Коледа и идеите за ръчно направена украса не спират. Още повече, ако украсата е направена със семейството. С подръчни средства могат да бъдат направени венци, коледни играчки и т.н, и т.н. А днес ще творим дървени елхи, канапени играчки и преспапиета от филц.

Дървени елхи

Не е трудно да бъдат изработени. Трябват ви дървени клечки – може от тези за ръчна работа по магазините, цветни конци и силикон. От три клечки трябва да направите равнобедрен триъгълник, под третата му страна – най-късата, залепете и дръжка. Това е „скелетът“ на елхата. Залепете клечките със силикон. Тук вече идва ред на украсата. С цветните конци „запълнете“ елхата. Може да я направите зелена, да използвате канап или друг цвят. Може да навиете конеца плътно или да е загатнато само присъствието му.

На върха на елхата залепете връзка като халка, с която да можете да закачите елхичката на коледното си дърво.

Канапени играчки

И те не се изработват трудно. Необходими са почти същите материали. Ще започнем с канапени коледни топки, които трядиционно украсяват коледните елхи у дома. От канап трябва да направите кръг – може да го лепите върху някаква повърхност или просто да навиете канапа. Силиконът ще го държи да не се развие. От цветна лента се прави панделка, може върху нея за залепите и шишарка. Там добавете и въже, с което да закачите „топката“ за елхата.

Преспапие от филц

Преспапиетата са едни от най-популярните коледни играчки по магазините. Може да си направите и сами.

Вземете филц, от който да изрежете триъгълници. Те ще са елхи. Зашийте два от триъгълниците един за друг, но оставете малка дупка. През нея напълнете филцовата елха с памук. Най-долу залепете и дръжка или стъбло на елхата. Стъблото поставете в малко вързопче (пак направено от филц) с ориз. Преспапието е готово.

Може да направите различни на цвят елхи и да украсите с тях над камината, например.

Снимки: Pinteres.com.