Градина

Жегите – море, но и ужас за цветята в двора

Още от края на миналото лятто мечтаем за тазгодишното, за морето, за приятните и дълги нощи навън… с приятели. Несъмнено е така, но жегите, които и тази година достигат до 40 градуса са ужас за цветя и растения. Собствениците на дворове с прекрасни зелени морави тази година се оплакват, че трвният им килим е изсъхнал, пожълтял и доста рехав. Балконските саксии с цветя също са жертва на жаркото слънце. Силното слънце като нищо може да види сметката и на все още неразпъпилите докрай в прелестта си цветя.

Жегите – мор за цветята, в двора и на балкона

Вашата красива градина независимо дали е на балкона или в двора, ще започне да изглежда щърбава и безжизнена, ако не вземете навреме мерки. Сенчести мерки, които да я предпазят от пресъхване и преждевременно униние.

За да помогнете на растенията да запазят енергия, отстранете поокапалите цветове, за да предотвратите самосеитба. Не дръжте напълно увехналите цветове на стъблото. Отрежете ги непосредствено под основата им.

Ако растенията ви прекалено много са се издължили, насърчете нова избуялост на филизите им. Отрежете стъблата им на мястото, където листата се прикрепяват към тях.

За да сдобиете с по-здравословен растеж многостеблените растения като алисум (игловръх) или лобелия, използвайте градински ножици, за да ги подстрижете в основата на листата.

Не забравяйте да ги поливате или късно вечер или рано сутрин. Така ще избегнете излишното изпаряване на влагата от растенията. Ако искате цветята ви да имат стабилни корени и да попадне влагата във всеки един слой на почвата, тогава поливайте по-обилно и по-често.

Ако поливате цветята си с по-малко количество вода, но често, това ще ги сдобие с по-плитки корени. Освен това ще затрудни самоснабдяването им на вода в по-горещ ден.

Малък съвет за цветята в жегите

Ако искате да предотвратите шока за растенията си, предизвикан от гореща вълна, ползвайте течен тор с екстракт от водорасло.

Снимки: Pinterest.com.