Интериор

Закуска с Мондриан – проект за модерния апартамент

Холандският художник Пит Мондриан влиза в интериора. Тази иновативна концепция се разработва от българското студио Brani & Desi. То е проектирало апартамент, който да покаже абстрактните картини на Мондриан в 3D форма. Представен в серия от рендъри, апартаментът, наречен Закуска с Мондриан, разполага със смели блокове от основен цвят. Идеята е тези форми да предизвикат положителни емоции.

Мондриан и Закуска с Мондриан

Считан за един от най-великите художници на 20-ти век, Мондриан е един от основателите на художественото движение De Stijl. Това движение се отличава с използването на хоризонтални и вертикални линии и основни цветове.

Изкуството на Мондриан често е свързано с любовта му към танца и постигането на перфектна хармония между форми, линии и цветове. Brani & Desi целят да пренесат усещането за единство от картините на Мондриан в дизайна на отворен апартамент.

В танца между формите и цветовете, от студиото използват белите и черните цветове като интервали между стъпките. Те определят бялото като активен цвят, а черното като пасивен цвят.

От студиото искат да покажат колко е важно да имаме жизнено пространство за здравословен живот чрез философията на Мондриан. Да покажат „танца“, хармонията между ума, тялото и душата в апартамента Закуска с Мондриан.

Концептуалният интериор на апартамен Закуска с Мондриан е проектиран като отворено пространство. Но отворено пространство, където всяка зона има своя функция. В същото време обаче своеобразно отделните зони са свързани с останалата част от дома. Идеята на това отворено пространство с подобно свързване е, че кухнята например не може да бъде без трапезария или трапезарията без дневна. Както в природата всичко е свързано и не може да съществува без свързващите се помежду си части.

Проектът е чисто концептуален, но ако се реализира, ще бъде създаден с боя от епоксидна смола.

Други дизайнери, които са привнесли Мондриан и философията му в работата си, са архитект Владимир Амброз. Той създава корианска библиотека с врати и чекмеджета в основни цветове. Има и други примери.

Снимки: Brani & Desi.