Градина

Засаждане и посаждане в градината през март

Пролетта е най–подходящото време да пресадим в нова почва цветята, които се нуждаят от това. Освен пресаждане, има и засаждане и посаждане на цветя, но и не само.

При пресаждането общото правило е, че младите растения се пресаждат всяка година, а по–възрастните веднъж на няколко години, според темпа им на растеж.

Добре е почвата на цветята, които няма да се пресаждат да се разрохква от време на време за да се осигури достъп на кислород до корените и да се обогати с минерали. Цъфтящите в момента растения не бива да се пресаждат, докато не прецъфтят!

Дали цветето се нуждае от пресаждане:

– Корените на растението са изпълнили съда;

– Почвата е стара и втвърдена;

– Растението боледува;

Има растения, които имат завишена нужда от хранителни вещества. Те трябва да се пресаждат всяка година. Такива са фуксията, олеандър, храстовидна хризантема и т.н.

През март може да засадите едногодишни цветя в сандъчета на балкона, като теменужки, например, също така и билки, ако сте решили да отглеждате. Времето е подходящо за засаждане на невен, лобелия, петуния, сакъзче, бегония, астра.

Засаждане и посаждане и на зеленчуци

Ако имате зеленчукова градина, то може да помислите за засаждане и посаждане на ранни картофи, пащърнак и други.

Засадете картофите на място, където преди това са расли грах, фасул, дини, фъстъци, ечемик или царевица. Не избирайте такова, на което са били други растения от същото семейство, например домати, пипер, патладжан. Почвата ще е обедняла откъм любими на картофите хранителни вещества. Добре е да има по-високи температури поне няколко поредни дни, за да може повърхностния слой на почвата (до 10 см) да стигне поне 6 градуса. В противен случай покълването ще се случи много бавно. При благоприятни климатични условия порастват след 2-3 седмици.

През втората половина на март (или началото на април) може да засадите цвекло в градината. Може да стане чрез директно поставяне на семената в пръстта или с разсад. Поливайте редовно особено в началото и пазете от сянка.

Снимки: Pinterest.com.