Направи си сам

За малките пространства и добрата организация

Безброй пъти коментираме малките жилища. Несъмнено те са актуалната квадратура днес. И именно защото е така, трябва да се мисли за оптимизиране на пространството. Голямата и сложна задача са мебелите. Но съвсем не лека задача е и добрата организация. Оказва се тя е несамо красива, но и безкрайно полезна за малките пространства. Още по-хубавото е, че доста голяма част от органайзерите могат да се направят ръчно – без много средства и труд.

За малките пространства и органайзерите

Старите кашони или кутии, ненужни буркани или закачалки, класьори за папки… всичко това са отлични материали за иновативни и полезни органайзери за малките пространства.

Да вземем кашоните или картонените кутии. Могат да се използват за вичко, така че да има ред във всяко едно помещение. Актуални сега са предметите и мебелите от ратан, канап и други подобни. С помощта на кашоние могат да се направят канапени органайзери за гримове, за салфетки, за препарати, за какво ли не. Изберете подходящия размер кашон и с макетен нож изрежете преградите, които служат за капак. Вземете дървени пръчици за декорации – лесно се намират в търговската мрежа. Със силиконов пистолет залепете пръчиците по кашона – през около 2 см. Но те трябва да са по-високи от кашона. Като стегне силиконът, вземете канапа. Залепете го със силикон за долния край на кутията и започнете да увивате кутията.  Стигнете ли зоната, в която дървените пръчици са над картонената част, започнете да увивате нагоре, но като правите и един оборот около всяка пръчка. Нещо като бримка за плетене. В края пак залепете със силикон. Може да добавите и дантела по ръба на новооформената кутия за съхранение на… салфетки например.

От щайги пък, ясно могат да се оформят своеобразни рафтове, могат да се направят нещо като шкафчета за хавлии в малката баня. Трябва само да ги ззастопорите за стената и вътре да подреждате хавлии или шампоани и други необходими за баня вещи.

Снимки и видео: Pinterest.com.