Градина

Зимната градина – грижи за плодовете и зеленчуците

В средата на декември обикновено сме погълнати от предпразнична треска – пазаруване, подаръци, украси… В средата на последния месец от годината трябва да се погрижим и за зимната градина. Това означава да се приберат цветята от балкона на топло вътре. Вън моравата да се почисти и полива, за да не изсъхне, но не и прекалено, да се направят последните подрязвания. Нужни са и грижи за пловдовете и за зеленчуците.

Зеленчукова градина

Внесете оборски, фосфорен и калиев тор, след което прекопайте дълбоко зимната градина. Покрийте с предпазен найлон младия магданоз, спанак, салати. През първата половина на декември времето е подходящо за засаждане на копър, магданоз, моркови, грах, бакла.

Салатите се засаждат директно на избраното място като се оставя разстояние между редовете около 30 см. Магданозът се засява в плитки бразди като разстоянието между тях трябва да е 15 – 20 см.

Старите скилидки чесън могат да ви послужат отново. Засадете ги в саксия с покритие от полиетилен и много скоро ще поникнат зелен листчета, които може да ползвате за ароматизиране на ястия и салати.

Зимната градина и плодовете

Прекопайте дълбоко почвата около овошките, по този начин ще ги предпазите от болести и неприятели. Премахнете изсъхналата кора и варосайте стволовете. Добре е да покриете стъблата на младите дръвчета с подръчни материали, за да ги предпазите от зайци и други гризачи. Ако не сте напръскали през ноември, то направете го сега. Използвайте бордолезов разтвор 2 % против бактериален пригор, ранно кафяво гниене и други болести по овощните дръвчета.

Преди почвата да е замръзнала може да засадите в зиманата градина къпини, малини и френско грозде. Ако съхранявате грозде у дома, поддържайте в помещението възможно най – ниската положителна температура и от време на време проветрявайте за кратко.

Ако имате лози в зимната градина, то в началото на декември трябва да се направи дълбока обработка на почвата около тях. Ако не е извършена през ноември.