Градина

Иглолистен рай в градината през зимата

Включването на иглолистни дървета в ландшафтния дизайн на градината трябва да бъде съобразен с някои правила, за да може да получите истински иглолистен рай. Така например трябва да имате предвид, че най-високите екземпляри да са засадени на заден план. И още:

  •  иглолистният състав от различни растения не трябва да комбинира повече от три форми на корони;
  •  симетрията и прецизните геометрични форми не са подходящи при създаването на вечнозелена група с отворен план;
  •  партерната композиция трябва да бъде строго симетрична и изисква постоянна грижа и подстригване;
  •  ансамбълът от иглолистни растения не се нуждае от пъстрота;
  •  необходими са акценти; за да осигурите гледка мястото трябва да бъде на разстояние, равно на удвоената дължина на композицията;
  •  грешните зелени съседи могат да анулират усилията на градинаря.

Някои от тези правила изискват детайлен подход и конкретика. Ако първият постулат е прост и разбираем, тогава въпросът за формите може да се обясни със структурата на човешкото око. Изобилието от форми, както и цветове, създава усещане за безпокойство. Композиция от три цвята или две или три контрастни форми изглежда много по-хубава и по-холистична. Например пирамидалната туя Брабант в ландшафтния дизайн на групата е най-добре поставена на заден план. Строгостта й се подчертава от сферичните форми на кипариса, а на преден план целият ансамбъл се уравновесява от пълзяща хвойна или почвопокривни широколистни растения. Дори ако територията за иглолистни дървета е доста обширна, по-добре се възприема ритмичното редуване на едни и същи растения – иглолистен рай, а не набор от всякакви сортове и цветове.

Акцент, за да имате истински иглолистен рай в градината

За да не се лута окото около композицията, началото на съзерцанието трябва да започне с акцент, който може да създаде дърво или храст с необичайна форма или цвят, малко по-различен от всички останали. Например отправна точка на гледката може да е малка градинка с пирен, която красиво се съчетава с иглолистните дървета. Камък с необичайна форма, потопен в клоните, или интересно решение на градинска лампа също привлича окото и помага да се възприеме цялата композиция като цяло и всяко растение поотделно.

Комбинацията от размери и условия на иглолистни растения в групата трябва да бъде хармонична. Висок смърч се възприема на голямо разстояние, докато малка сферична туя е интересна отблизо.

За доброто развитие е необходимо да се вземе предвид влиянието, което растенията имат едно върху друго. Съседството на смърч и туя ще подтисне и двете растения.

А красив екземпляр от лиственица няма да търпи никого до себе си. Тази дивачка обича да расте сама, точно като брезата.

Източник: bgfermer.bg.