Градина

И езерото се нуждае от растения и грижи

Всяко езеро е красиво само по себе си. Независимо от това дали е голямо или малко, обрамчено с камъни или не, то е скучно без растения. За да може композицията да изглежда особено красиво, растенията трябва да бъдат с различна височина и да се отличават по външния си вид. Това ще ви позволи да превърнете езерото си в едно от най-привлекателните кътчета в градината, които ще се конкурират и с най-красивата ви цветна леха.

Грижи за езерото

Ако площта на водоема е много малка, най-добре е да не го запълвате с растения, а да засадите около него ниски хвойнови видове и стелещи се декоративни храсти. На обрамченото с камъни езеро пък добре ще изглеждат наредени кашпи с обилно цъфтящи растения. Около водоема с внушителна площ е препоръчително да засадите непретенциозни многогодишни видове, например декоративни треви, които се срещат в природата по бреговете на реки и езера. Например всяка разновидност на хостата може да украси крайбрежната територия.

На първия ред трябва да разположите ниските растения, основно почвопокривни многогодишни видове. На второ място са високите, например перуниката, папратите и др. Разрасналите се с времето растения трябва периодически да презасаждате.

Ако дълбочината на езерото е повече от половин метър, можете да разположите растенията в саксии, например кана, или пък да си засадите прекрасна водна лилия. Тук могат да растат и плаващи по повърхността растения. Те се отглеждат достатъчно лесно: хвърляте ги във водата и те много бързо се прихващат. Не трябва обаче да прекалявате с тях. Те трябва да заемат не повече от половината от повърхността на водата.

Преди да пристъпите към озеленяването на езерото, нарисувайте примерна схема с растенията. Внимателно ги подберете по форма, окраска и височина, като се съобразявате и с дълбочината на водоема. Дайте воля и на фантазията си.

Малки съвети

Кората на младите дръвчета, например на клена, през зимата може да се напука заради нагряването й през деня и охлаждането й през нощта. За да избегнете негативното влияние на температурните амплитуди, трябва да обвивате стволовете на декоративните дръвчета с чували или със слама.

 Почвената смес за разсадите можете да си приготвите и сами. Вземете равни части свежа почва от затревени участъци, пясък, торф и угнил компост и ги смесете добре. След това пресейте получения субстрат.

Семената на някои декоративни тревисти многогодишни растения, например на самакитката, поникват само след въздействието на отрицателните температури. Можете да осигурите това въздействие по следния начин: засейте семената в саксии, които са пълни с почва, и ги поставете в градината на такова място, където мишките не могат да ги изровят.

Снимки: Pinterest.com.