Градина

Канела за силна и здрава градина

Ако обичате кафе, но имате високо кръвно наляга, най-вероятно пиете разбуждащата напитка с канела. Най-вероятно обичате и сладкиши с канела. Оказва се канелата е любима и на градината, а и полезна. Подправката, която е най-популяррна лсед черния пипер, помага на орхидеите, предпазва от мравки, помага за растежа на растенията…

Канела за здрава градина

Несъмнено приложението на изкуствените торове върху растенията крие своите рискове, поради множеството химикали в тях. Канелата обаче също може безопасно да свърши тази работа. Напрашете с малко канела стъблата на растенията и те ще растат без никакъв проблем.

Отстраняване на мравките

Мравките мразят канелата. Именно поради този факт с нея можете успешно да ги отстраните от градината си. Единственото, което трябва да направите е просто да поръсите с канела там където има най-много мравки. Те ще започнат да изчезват много бързо. Освен в градината можете да използвате този метод и за дома си.

Помага и на разсада

Разсадът може да бъде атакуван от редица вредители и заболявания, които да нанесат огромни щети в по-нататъшното му развитие. Канелата притежава невероятна способност да се пребори с тези проблеми като просто смесите канеления прах с почвата.

Канелата предпазва орхидеите от гниене

Сигурно на всеки се е случвало да умори орхидея. Те лесно загниват при неподходящ воден режим или по-ниски температури. И тук на помощ идва канелата. При загниване в зоната на корените се препоръчва щателно почистване на меките части до здрава тъкан. Отворените ранички се поръсват с кафявата пудра. Фунгицидните свойства на канелата ще спрат повторно загниване.

Особено през зимните месеци и в затворени помещения е много вероятно да забележите сциаридни мушици. Те се крият в почвата (харесват я по-влажна) и се хранят с мъртва органична материя. Не вредят на растенията, но са неприятни съквартиранти. С канела ще се отървете и от тях. Антигъбното й действие унищожава храната на насекомото. Просто поръсете повърхността на почвата в саксиите.

Източник: Български фермер.