Направи си сам

Коледни джуджета – неизменна част от празничната украса

Около месец остава до Коледа, а духът на Рождество вече завладява витрините на магазините. Особено вечер, когато се виждат и светлините, усещането за наближаващия празник е още по-голямо. Вече идва и времето, в което да помислим за украсата у дома. Едно от нещата, които винаги присъстват в декорациите, са малките коледни джуджета. Или не толкова малките.

Коледни джуджета за домашната украса

Тези джуджета се продават в почти всеки магазин. Можете обаче и да ги изработите сами. Не е трудно, а и украсата ще е още по-красива, когато е ръчно правена.

За домашни коледни джуджета ще ви трябва пистолет със силикон, картон, плат с коледен десен, ориз, чорапогащник, пухкав плат за брада на джуджето.

Първо трябва да оформите тялото. От плата трябва да ушиете нещо като малко чувалче, което да напълните с ориз. Завържете го отгоре. От същия плат изрежете ръце, които да залепите със иликон към тялото. Залепете ги там, където сте вързали чувалчето с ориза.

Пак там трябва да залепите и носа на джуджето. Направете го от чорапогащник и малко памук. Оформете топче от памука, което да сложите в чорапогащник с телесен цвят. Завържете топката и я залепете към тялото. Под носа трябва да сложите и брадата. Отрежете от пухкавия плат форма, която прилича на брада, дълга брада. Със силикона залепете под носа.

Остава шапката. От картон изрежете триъгълник, от който да оформите конус. Това ще е шапката, а благодарение на картона ще е изправена нагоре. Върху картона залепете плат с коледен десен. Залепете я като конус. Готовият конус залетете върху тялото, точно до носа.

По традиция тези коледни джуджета нямат очи, шапката е до носа. Направете ги и вие така. Джуджето е готово.

Може да направите няколко такива. Може да направите и по-малки – с шишарки за тяло, които да използвате като играчки за елхата.

Вариантите са доста, изберете кои ви допадат и действайте.

Снимки: Pinterest.com.