Направи си сам

Коледни сладки за коледен дух у дома

Остават точно 7 дни до Коледа. Вече във всяка къща се опаковат подаръци, елхите са украсени. Онези, които имат творчески нагласи, са направили дори и украсата за дома си. Освен украса или опаковки, можете да направите и коледни сладки.

С тях – приготвянето им, украсата, печенето, ще зарадвате децата, близките си… А и са подходящи за подарък.

Коледни сладки

Често направата на коледни сладки е съпроводена с месене на тесто, висене до фурната, а понякога тези усилия не се отблагодаряват. Има вариант как да се направят коледни сладки и без месене и печене.

Необходими продукти:

  • 200 г бял шоколад;
  • 200 г черен шоколад;
  • 10 г масло;
  • 2 пакета слепени кръгли бисквити;
  • кокосови стърготини за поръсване;
  • сърца или други коледни форми за сладки.

Начин на приготвяне на сладките във форми:

На водна баня или в микровълновата разтопете шоколадите. Натрошете на ситно бисквитите. Към разтопения шоколад прибавете 10 г масло или приблизително 1 ч.л., добавете натрошените бисквити и разбъркайте. С помощта на лъжица запълнете формите за сладки. По желание може да слепите две по две сладките със смес от смлени бадеми и крем сирене. Поръсете с кокосови стърготини и приберете в камерата за 15 мин да стегнат.

Освен този вариант има и друг, за да направите вкусни и красиви коледни сладки. А и докато ги правите, ще се забавлявате с децата.

Начин на приготвяне на втория вариант:

Разтопете двата вида шоколад на водна пара. Разбъркайте добре, за да не остават бучки. Внимателно потапяйте бисквити в сместа и с помощта на вилица изваждайте върху предварително подготвеното фолио или хартия за печене. Изравнете повърхността им ги с лъжица. След това ги приберете в камерата за 10-15 мин. Целта е да стегне шоколадът.

Внимателно извадете сладките от формите.

Можете да накарате мъниците, които ви помагат, да направят украса с цветни бои за храна. Освен формите на сърца, може да използвате такива с Дядо Коледа, бастунчета и т.н. А за украсата използвайте червеено, бяло, зелено – цветовете на Коледа.

Отличен начин да направите любими коледни лакомства, да се забавлявате и дори да ги опаковате като подарък.

Снимки: Pinterest.com.