Направи си сам

Коледно преспапие за украса или подарък

Колкото и нетипична да е 2020 година и макар за втори път у нас да е обявен локдаун (било то и частичен) заради коронавируса, идва Коледа. Това е най-очакваният празник и за малки, и за големи. Навсякъде се появяват светлини, украси… и мислите ни стават други, по-добри. А и след като ще стоим поне 3 седмици вкъщи, може да измайсторим украси или подаръци за този празник. Един вариант е коледно преспапие. Може да се използва и за украса, и за подарък, и за допълнение към подарака.

Коледно преспапие

Това е едно от приличните за изработка украси. Не е трудно, а материали за коледно преспапие се продават навсякъде в магазините – от детски до магазини тип кинкалерия.

Най-общо казано необходимите неща са буркан – един или повече, фигурка за преспапието – еленче, Дядо Коледа, шейна, елха…, силиконов пистолет, сняг.

Първо трябва да кажем, че се продават стъклени топки за преспапие. Има ги в няколко размера заедно с дървена подложка. Една такава топка струва около 5 лева. Ако обаче вкъщи имате малки бурканчета, пък и не толкова малки, можете да използвате тях.

Преди Коледа най-разпространената фигура е на Дядо Коледа, така че видим как се прави коледно преспапие с него.

На капака на буркана залепете фигурката  (краката на Дядо Коледа да са на капака, той ще е дъното на преспапието). Около него може да посипете със сняг – продават се нещо като стиропорени трици, които се използват именно за тази цел. Ако решите може да украсите стъклената част на преспапието. Нарисувайте снежинки или на места залепете от снега. Може да добавите и светещ гирлянд в буркана. След като украсата около Дядо Коледа е готова, може да затворите буркана. Капакът остава отдолу. А вашето коледно преспапие е готово.

Ако желаеете може да напълните буркана и с вода или течно лепило, за да се движат снежинките като го разклатите. А вместо Дядо Коледа вътре може да сложите снежен човек, елха и т.н.

Снимки: Pinterest.com.