Градина

Лек срещу комарите в летните дни

Август, авггуст, август… Топло време, приятни пътувания на море, на планина… Срещи навън с приятели и близки хора… Вкусни коктейли и дълги вечери… Всичко това е август, но и комарите. Те винаги успяват да провалят хубавите мигове. Да обаче има лек срещу комарите в летните дни и вечери. При това може да си го отглеждате в двора.

Лавандулата – лек срещу комарите

Специфичната миризма на това растение с красиви лилави цветове или ни харества, или не. А при комарите определено отговорът е не. Няколко растения жива лавандула ще изградят щит срещу досадните насекоми на терасата или в двора. Поставете и няколко стръка в спалнята, за да си осигурите спокойна нощ без жужене.

Босилек

Това е друг лек срещу комарите, който с лекота можете да отглеждате в двора си. Подредете няколко саксиики около мястото, където най-често прекарвате време в градината. Така ще прогоните комарите далеч. Може да сложите и в кухнята една, две саксии, за да овкусявате и специалитети си.

Лимонена трева

Ароматна, вкусна и много полезна. Лимонената трева тепърва се популяризира у нас. Тя се използва в тайландската, камбоджанската и виетнамската кухня предимно, като се добавя към суши, супи, кърита, морски специалитети и ястия с пилешко месо. Става и за чай.

Но не това е важното в този случай. Тази ароматна трева се използва и за направата на ароматни свещи и пръчици, чиито аромат прогонва комарите.

За съжаление у нас лимонената трева може да се отглежда само в саксия, защото не понася отрицателни температури. Растението изисква богата почвена смес, която да се поддържа влажна. Мястото трябва да е светло, а най-добре слънчево.

Лимонената трева не проявява капризи и може да се бере целогодишно. Желателно е да се пресажда всяка пролет. Това е подходящ момент и за размножаване чрез делене на туфата. Новите части може да се засадят покрай оградата, но задължително оставете растения и в саксии. Наесен може да извадите туфите и да се опитате да ги съхраните.

 

Източник: Български фермер.