Градина

Луковиците на цъфтящите през пролетта цветя – засадете ги сега

Ако още не сте намерили време да засадите луковиците на цъфтящите напролет цветя, то направете го сега. Още не е  късно.

Няколко съвета за луковиците на пролетните цветя

Съвет номер 1:

Купете си специално садило за луковици. То ще ви е от полза както за лалетата, така и за арпаджика, а защо не и за някои цветя, засадени в по-малки саксийки. Със садилото се работи лесно. Просто го забивате в почвата на подходяща дълбочина, изваждате го заедно с почвата, пускате луковицата в оформената яма, връщате почвата отгоре и сте готови. Спестявате много повече движения, време и усилия, отколкото ако работите с обикновена лопатка.

Съвет номер 2:

Колкото по-големи са луковиците, толкова по-сигурно е, че те ще разцъфтят още на следващата година. А и качеството и количеството цветове ще е повече от задоволително.

Съвет номер 3:

Заложете на нетрадиционни видове, ако искате да се радвате на продължителен цъфтеж и уникални цветове. Такива са еритрониум; фритилария; ведрица; крокуси или холадски ириси; камасия; синчец и др.

Много спорно е кога е точният момент да насадите луковиците. В литературата пише от септември до декември. Практиката варира в същите срокове. Но това е много, много дълъг период – цели 120 дни. И, за да изпълните съвет номер 4 – засадете в най-подходящия момент, добре е си вземете почвен термометър. Подходяща температура на почвата за засаждане на луковични цветя с пролетен цъфтеж е 10-12, максимум 14 градуса.

Спазвайте правилото за дълбочина на засаждане. Ако височината на луковицата е 2 сантиметра, дълбочината трябва да бъде 6-7. По-малките луковици остават плитко, докато едрите отиват в дълбочина.

 

Разстоянието между отделните растения също е важно. Препоръката тук е, колкото е широка луковицата, два пъти по толкова да е то. Тоест двусантиметрови луковици се засаждат през 4 см. Ако искате обаче малко по-натурален вид в градината си, то тогава забравете последната препоръка. Засадете луковиците плътно една до друга, за да постигнете този „див“ ефект. Независимо дали става въпрос за засаждане в леха или в ливадни площи, това е начинът да наредите цветовете близо един до друг.

 

Източник: bgfermer.bg.