Баня

Малката баня и подходящите плочки за нея

Малката баня изисква повече внимание при дизайна й. Най-малкото, за да се подбере такава цветова схема, която да осигурява визуално уголемяване на помещението. Подборът на плочки помага в дизайнерските трикове.

Основното, което се цели, е влизайки в малката баня човек да не се чувства притиснат от стените. Светлите цветове на плочките, матовите повърхности, изборът на по-малки плочки… Това са все варианти да увеличите обема на банята си и да не се чувствате като в саркофаг.

Размерът на плочките

Изберете размер, който позволява да се поставят поне три плочки във всяка посока. Това позволява заиграване с пространството и осезаемото увеличаване на пространството. Ако плочките са по-малко, т.е. по-големи, изглеждат твърде големи за банята.

Малката баня визуално разширена с едноцветни плочки

Бледите нюанси правят една стая въздушна и светла, което от своя страна прави пространството да изглежда по-голямо. Може визуално да го разширите, като използвате плочки, които са поне с нюанс по-тъмни от останалите облицовки.

Друг начин за визуално уголемяване на банята е изборът на едноцветна схема, която се отличава с подобни светли цветове и високи гланцови покрития за всеки детайл.

Имитация на камък или матирани плочки

Имитацията на камък също е много добра опция при облицоването на малка баня. Плочките с дизайн на камък биха придали усещане за пространство, като в същото време с тях може да се постигне и по-изтънчен интериор.

Малката баня може да бъде ненатрапчива с матирани плочки. Когато съчетаете плочки с чисти линии и матирана повърхност с подходяща по цвят фугираща смес, резултатът е семпла и единна визия, създаваща усещане за повече пространство в банята. Матовото покритие се вписва най-добре в пространства, където искаме да постигнем по-ненатрапчив дизайн, без силно отразяващи светлината повърхности, характерни за облицовката от гланцирани плочки.

Топлите бежови и кремави цветове на плочките ще направят банята спокойно, уютно и предразполагащо към почивка място.

Снимки: Pinterest.com.