Забележителности

Метален кръст пази християнската столица на Родопа – Равногор

Село Равногор се намира на 1350 м надморска височина, скътан в Баташкия дял на Северозападните Родопи. Християнската столица на Родопа, както местните наричат селото, е разположена в плато, заобиколено с върхове на север, юг и запад и открито на изток към Модър, Персенк и Снежанка. От североизток Равногор е защитен от върховете Св. Неделя, Св. Елена и Св. Илия – символи на селото и стожери на неговото на 100 процента християнско население. За да затвърди вярванията, че селото е християнската столица на Родопа планина, по идея на кмета Георги Пашкулев на входа на Равногор е издигнат голям кръст. Той посреща гостите и местните и до днес и се приема за символ на селото. Съвсем скоро обаче по инициатива на жители на селото над Равногор е издигнат и метален кръст.

Кръстът на входа на село Равногор.

Метален кръст пази християнската столица на Родопа планина

Новата придобивка, която се издига на един от символите на селото – Св. Неделя, беше монтирана в началото на септември. Инициативата е на Ангел Христосков и негови приятели. Кръстът грейна като символ на Равногор и в памет на близките на инициатора, които не са между живите.

На 14 септември, на хубавия християнски празник Кръстовден, кръстът бе осветен от местния свещеник иерей Атанас Николов. Присъстваха много жители на селото.

За да бъде издигнат новият метален кръст над Равногор, Ангел Христосков разчита на своите помощници Георги Ангелов Христосков, Георги Тодоров Хаджиев, Стелиян Манолчев, Славчо Христосков, Тодор Велев, Николай Гачев, Георги Кръстев,  Петър Анев и Игнат Папазов. Мъжете сглобяват, монтират, а и осветяват кръста, който пази жителите на селото.

Равногор се слави с много идващи туристи и привлекателни обекти. Всеки си има своето предназначение, красота и история – като Червената скала, Бекови скали, Разкопките, Велева ливада, параклисите „Св. Илия“, „Св. св. Елена и Константин“, „Св. Дух“, местността Дупката, Младенова чешма и др. След 14 септември селото има не само нов символ на вярата, металният кръст е пазител на Равногор, а и го превръща в още по-голяма атракция.

Новият метален кръст.

Снимки: Facebook.