Градина

Моркови, грах, бакла, малини и френско грозде

Последните дни на декември е добре да положите и последните грижи за градината. Ясно е, че по това време няма кой знае каква работа, но има достатъчно дейности като подготовка на растенията за пролетта. Дейностите по почистване по трева, цветя, дървета и храсти също са ясни. Освен това сега е времето за засаждане на моркови, грах, малини, френско грозде.

Засадете моркови, грах, бакла

В зеленчуковата градина освен почистване, трябва да се торене и „отопляне“ на почвата и някои посеви.

Внесете оборски, фосфорен и калиев тор, след което прекопайте дълбоко. Покрийте с предпазен найлон младия магданоз, спанак, салати. През първата половина на декември времето е подходящо за засаждане на копър, магданоз, моркови, грах, бакла.

Салатите се засаждат директно на избраното място като се оставя разстояние между редовете около 30 см. Магданозът се засява в плитки бразди като разстоянието между тях трябва да е 15 – 20 см.

Старите скилидки чесън могат да ви послужат отново. Засадете ги в саксия с покритие от полиетилен и много скоро ще поникнат зелен листчета, които може да ползвате за ароматизиране на ястия и салати.

Къпини, малини и френско грозде

Нови посеви през декември има не само в зеленчуковата леха. При плодовете също е позволено засяване на нови видове.

Но първо, прекопайте дълбоко почвата около овошките. По този начин ще ги предпазите от болести и неприятели. Премахнете изсъхналата кора и варосайте стволовете. Добре е да покриете стъблата на младите дръвчета с подръчни материали, за да ги предпазите от зайци и други гризачи.

Ако не сте напръскали през ноември, може да го направите сега с бордолезов разтвор 2 % против бактериален пригор, ранно кафяво гниене и други болести по овощните дръвчета.

Преди почвата да е замръзнала може да засадите къпини, малини и френско грозде. Ако съхранявате грозде у дома, поддържайте в помещението възможно най – ниската положителна температура и от време на време проветрявайте за кратко.

В началото на декември трябва да се направи дълбока обработка на почвата около лозите, ако не е извършена през ноември.

Използвайте студените дни през декември да прегледате и поправите градинските инструменти, набавете си необходимите семена, препарати и торове за пролетта.

Снимки: Pinterest.com.