Градина

Мулчиране на цветята – необходимо ли е?

За да се пести вода, да се потисне растежа и развитието на плевелите, за да се обогати почвата, за да се спестяват време и труд в градината. Това са част от плюсовете на мулчирането. Разбира се, ако се използват цветни дървени стърготини, с мулчиране може да се постигне и уникален декоративен ефект.

Мулчиране – начин за предпазване на растенията

Мулчирането има също способността да предпазва растенията и техните корени от прегряване през лятото и от замръзване през зимата, както и от патогени, обитаващи почвата и заразяващи растенията през топлата част от годината. Едно голямо предимство е затоплянето на почвата рано напролет, което пък позволява по-ранно засаждане на растенията на открито, по-ранни сеитби и т. н.

Важно е, когато се разстила, материалът да бъде на по-плътен слой – над 5 см, за да успее наистина да потисне плевелите и да възпрепятства изпарението на вода. Освен това органичните материали трябва да се подменят периодично, защото се разграждат.

Най-подходящият момент да се направи мулчиране, независимо дали ще бъде в зеленчукова или цветна леха, е средата до края на лятото. Тогава едногодишните плевели поникват и започват да се развиват буйно, а многогодишните все още са в покой. Нови насаждения се мулчират веднага след прихващане на младите растения и преди поникването на плевели. Ако моментът е изпуснат, първо се прекопава и плеви, а след това се мулчира.

Важно е почвата да бъде рохка и влажна преди да се покрие. Иначе може да се получи заблатяване под мулча и водата да няма възможност да се оттича в долните почвени слоеве. Това е пагубно за растенията, а може да доведе и до по-сериозни проблеми за самата почва.

Как точно да се поставя?

Вариантите са много. Около дървета мулчът трябва да бъде проекция на короната, за да сте сигурни, че осигурява влага за всички коренчета и ги предпазва от жегата.

Под почвопокривни растения (мащерка, винка, иглолистни) е по-добре да няма мулч. Самите растения се справят достатъчно добре със задачите на мулча.

Сукуленти и седуми нямат нужда от мулч също. Причината за това е, че те съхраняват вода в листата или стъблата си, а ако в почвата се задържа много влага, има опасност корените да загният.

Около цветя, треви, ягоди се постиля плътен слой мулч около и над 5 см в зависимост от материала, но около стъблата на растенията трябва да има въздух.

Източник: Български фермер.