Градина

Неустойчивите луковици – извадете ги сега

Ако сте градинар, който поддържа цветна и красива градина, то знаете, че неустойчивите луковици на растения трябва да бъдат извадени през зимата. Така че захващайте се.

Неустойчивите луковици – калата

Тази красавица предпочита добре дренирана почва, чести поливки, но без застояване на водата, слънчево до сенчесто изложение. Цъфтежът продължава до октомври. Има градинска кала, която в по-студените райони има нужда от помощ, за да презимува. Многоцветните и дребноцветните кали обаче трябва да изкарат зимата в саксия с торф при температура между 10 и 15 градуса целзий.

Глориоза

Прелестна и нестандартна тази лиана се развива чудесно в сходни условия с тези на калата, но има нужда от опора заради катерливите си наклонности. Огнените цветове красят градината и балкона в края на лятото. Наесен грудката трябва да се прибере. Съхранението протича най-лесно в сух мъх, торф или пясък при температура до 15 градуса.

Агапантус

Нилската лилия обожава слънцето. У нас най-често се отглежда в контейнер, но в градината показва пълния си потенциал. Цъфтежът е летен. През есента растението се прибира и може да продължи вегетацията си. Има сортове, за които се твърди, че издържат на студ, но кой би експериментирал?

Грудковите бегонии

Тези разкошни и обилно цъфтящи растения в последните години са много пренебрегвани. В интерес на истината често се разболяват и затова градинарите ги избягват. Цъфтежът им трае цяло лято. Изискват шарена сянка и редовни, умерени поливки. Презимуването става в сух торф и температури под 10 градуса по целзий.

Кога се вадят от почвата

Изброените растения, а също куркумата, кралицата на нощта (полиантес тубероза), джинджифилът и други е добре да се извадят от почвата, когато сами приключат вегетацията си и преминат към покой. Ако това обаче не се случва, а се очаква трайно понижаване на температурите или слани, надземната маса се орязва.

Всяко растение има различни изисквания в това отношение. Например стъблата на далията се съкращават на около педя над грудката, защото в тази зона се намират много спящи пъпки. Догодина те ще дадат началото на новите стъбла.

Кала

Кала

Агапантус

Грудкова бегония

Бегонии

Източник: Български фермер.