Интериор

Няколко грешки при обзавеждането на спалнята

Спалнята е мястото, където прекарваме нощта. Това, че не е обществена зона, не означава, че трябва да бъде пренебрегвана от гледна точка на дизайна и функционалността. Дори да е само мястото за сън и почивка, си заслужава да й отделите малко повече време и внимание. Да я декорирате и обзаведете с внимание и усет към детайла. Има обаче няколко грешки, които често присъстват при избора на обзавеждане за спалнята. Така например нощната масичка често не е с правилната височина. Не сте се и замисляли, нали?

Няколко грешки при обзавеждането на спалнята

 

Няма значение какво използвате като нощно шкафче или масичка. Може дори и стол да използвате с тази цел, ще има еднакъв успех. Важно е обаче височината му да бъде правилната – т.е. да е на нивото на горната част на матрака. Ако масата е твърде ниска или висока, ще усетите дискомфорт, взимайки или слагайки нещо на нея.

При осветлението също се допускат грешки. Най-добре е да имате комбинация от няколко осветителни тела. За да определите какъв тип осветление ще ви е необходимо, помислете как използвате спалнята и проектирайте около начина си на живот. Така например, ако четете в леглото всяка вечер, ви трябва нощна лампа.

Самото легло. Може да звучи странно, но сред тези няколко грешки, които се допускат с обзавеждането на спалнята, влиза и разположенето на леглото. Опитайте да следвате принципите на фън шуй при избор на разположение. Според тази древнокитайска философия то трябва да бъде в „командната позиция“, което е далеч от вратата, но разположено така, че да можете да виждате вратата. Ако площта позволяват, сложете леглото така, че да има място около него (не в ъгъла), с таблото към стената.

Килимът е друго слабо място. Безразборно разпръснати килимчета из стаята, но без мисъл, защо са там. Най–добре е да сложите малко килимче до леглото, за да може да стъпите на топло и меко след ставане сутрин.

Снимки: Pinterest.com.