Градина

Отгледайте цветя от семена

Отглеждането на цветя от семена не е само процес, който доставя огромно удоволствие на всеки цветар, но понякога е и възможност да получи нов сорт. Никак не е за пренебрегване и фактът, че това е и евтин начин да произведете разсад за лехата си. Така че това са следващите стъпки в градината, които трябва да свършите през февруари.

Цветя от семена – стъпка по стъпка

Избор на качествени семена – това е първата стъпка към успеха. Освен сортовата чистота и високата кълняемост, трябва да имате предвид също и технологията на производство, посочена от конкретната цветарска фирма, тъй като от това зависи и дружното покълване.

За удобство първо засейте семената в сандъче, а след това пресадете растенията в отделни саксийки. В началото на покълване те се нуждаят от постоянна топлина и влажност. Най-често това се постига, като сандъчето се поставя в близост до прозореца или в светла оранжерия. Днес най-често се използват съдове от пластмаса или пенопласт. Достатъчно е дълбочината им да е около 5-7 см. Засяването на семена в домашни условия е най-добре да се направи малко по-късно, отколкото се препоръчва в книгите. Болшинството цветни култури могат да се сеят през март-април, за да могат в края на април-началото на май да се засадят на открито.

Подрастващият разсад се пресажда (пикира се) при появяването на 1-2 същински листа. Преди да засадите растенията на постоянно място, първо трябва да доотгледате пикираните растения. Това става, като ги пикирате в отделни саксийки и в специална леха.

За получаването на качествен материал на цветя от семена почвата в лехата за доотглеждане трябва да бъде рохкава. И богата на хранителни вещества. При отглеждането на растенията разстоянието между тях трябва да бъде в съответните норми (според видовете) или да бъде малко увеличено. За удобство при работата в лехата направете с маркир браздички, полейте ги и веднага засадете разсада. Помнете, че нежните растения трябва внимателно да се разделят едно по едно. Старайте се по корените да има почва. За да не повредите чупливите им стебла, растенията трябва да се хващат за листата. Важно е след пикирането корените да са в плътно съприкосновение с почвата. Празнините трябва да се отстраняват, като с пръсти притъпквате плътно почвата около растенията и внимателно поливате.

Седмица преди засаждането им в градината младите растения трябва да се закалят, като ги оставяте през деня навън на засенчено тихо място. В ясни дни ги засаждайте в късните следобедни часове, в облачни – по всяко време на деня. След засаждането при силно слънце трябва да също да ги засенчвате.

Снимки: Pinterest.com.