Градина

Пазете от замръзване растенията в двора

Януари отдавна се превърна в месеца, през който трябва да се следи за замръзнали растения в градината и двора. Дните през януари са къси и студени, често растенията в двора са покрити със сняг. През януари пазете от замръзване цветята и растенията в градината. Това е основното правило на първия за годината месец.

Що се отнася до растенията, които не са вдиректно в двора, и те трябва да се пазят от студа. Необходимо е и да се поливат, но не прекалено. Само, когато почвата е суха иначе има опасност да загният.

Пазете от замръзване растенията в двора

В цветната градина трябва да следите дали растенията не страдат от измръзване. Ако е необходимо, може да поправите или обновите купчинката пръст около розите. Следете за повреди по дръвчетата и храстите от силни ветрове. Почиствайте от време на време натрупалия сняг от клоните.

Ако времето е по-меко (до 1-2 градуса под нулата), може да подрежете живия плет, но ако е по-студено – недейте. Това може да го повреди. Цъфтящи храсти като форзиция, люляк, глициния, жълта акация и др.  не трябва да се подрязват през зимата, ако искате да цъфнат.

Растенията, които зимуват в сандъчета или бурета в мазето трябва да бъдат поливани по малко и проветрявани редовно, това намалява опасността от загниване. Вечнозелените растения също трябва да се поливат, но само когато забележите, че почвата е почти суха. Ако растенията зимуват във влажни помещения има опастност да се разболеят от брашнеста мана, като това може да бъде предотвратено с редовно проветряване със свеж въздух.

Стайните растения трябва да се почистват от домашния прах, за да могат да дишат свободно. Да се поливат редовно по малко според нуждите си и да се пулвелизират от време на време, особено ако въздуха в стаята е сух.

Осигурете на цветята достатъчно светлина.

Повечето видове стайни растения през зимата са в период на покой и нямат нужда от наторяване.

Снимки: Pinterest.com.