Градина

Палмите – как да ги предпазим от измръзване?

Палмите отдавна са добре познати по нашите ширини. Използват се, за придадат по-кзотичен вид в различни градове. Отглеждаме ги и в градината си.

Известно е, че някои видове, като Butia, Chamaerops, Phoenix, Sabal minor и Trachycarpus, могат да виреят близо до географските граници на студ на земята и дори понякога устояват в мразовити нощи.

Най-устойчивият вид от перестите палми е Pnoenix canariensis. В родината й (Канарските острови, Мадейра), където температурата през зимата рядко пада под нулата, 30-ият паралел е северната граница на нейното разпространение. В Европа тя се среща понякога дори над 40 градуса северна ширина и устоява на краткотрайни студове до -12°C. Не така устойчива е финиковата палма Phoenix dactylifera. Като възрастно растение тя устоява при температура най-много -8°C. Забележителна е устойчивостта на студ на тропическите видове (Лаос, района на Меконг и тропическа и южна Африка), които като възрастни растения издържат на температура почти до -7°C.

И все пак има темепартури, които да поддържаме, за да не допуснем измръзване на палмите.

Минимални стойности на температурите за палмите

Ветрилообразни палми

Washinftonia filifera – до -10°С

Cnamaerops humilis – до -11, 5°С

Sabal minor – до -13, 5°С

Serenoa repens (поник) – до -12, 5°С

Trachycarpus fortunei – до -14°С

Перести палми

Jubea chilensis – до -9°С

Phoenix reclinata – до -10,5°С

Phoenix dactylifera – до -9,5°С

Phoenix canariensis – до -15°С

Възможно е да ги отгледате на открито

Съответно на данните от горната таблица дадено географско място е принципно подходящо за засаждане на палми, ако очакваните минимални температури остават под посочените гранични стойности.

Освен това значение имат почвената влага и температура, продължителността и силата на студените периоди, както и вятърът. За тяхното влияние обаче все още няма изчерпателни сведения.

При засаждане на открито е необходимо да се съобразяваме с прогнозите за времето през зимата, за да се вземат навременни мерки срещу опасността от увреждания.

Най-разпространената мярка срещу измръзване е опаковането на палмите с найлон. Той запзва топлината вътре при растението. Ако ги отглеждате в саксии, то може да внесете саксиите вътре, вместо да ги оставяте на двора през зимата.

Снимки: Pinterest.com.