Градина

Почистване и предзимно засаждане в градината през декември

Макар вече да чакаме Коледа с нетърпение, особено най-малките, има и някои неща, които трябва да се свършат. Първо у дома, защото трябва подготовка за празниците. Но има работа и в градината. Опитните градинари знаят, че красивата и добре организирана градина се постига с много труд и търпение. А грижите по нея са целогодишни. През декември дворът се нуждае от почистване и предзимно засаждане.

Тревният килим е този, който трябва редовно да се почиства. А по-топлите дни са подходящи за засаждане на някои дървета и храсти.

Почистване на тревата

През декември е важно да почиствате редовно тревния килим от изгнили листа и растителни остатъци, защото ако останат под снежната покривка те не пропускат въздух и тревата може да се задуши.

Грижи за цветната леха

За да се радвате на красиви цветя на пролет най – важното условие е да съхраните правилно посадъчния материал. Съхранявайте луковиците на сухо място при температура 5 – 10 градуса. Редовно почиствайте окапалата шума и другите растителни остатъци от почвата.

Храсти и дървета – почистване и предзимно засаждане

Ако сте пропуснали резитбата през октомври и ноември, може да използвате топлите дни през този месец. Ако температурата на въздуха и почвата е на 5 – 6 градуса, може да засадите декоративни храсти или дръвчета в градината. Предзимното засаждане дори е за предпочитане пред пролетното. И всъщност така ще постигнете важните за декември в градината основни задачи – почиства и предзимно засаждане.

За да предпазите клонките на храстите от счупване при обилен снеговалеж или силен вятър, превържете ги с тънка тел, така че клоните им да бъдат разположени почти вертикално.

Стайни растения и грижите за тях през декември

През декември стайните растения се поливат умерено, а тези, които са в покой – много рядко. Поливайте толкова, колкото почвата да не се пресуши съвсем. Почиствайте редовно праха от цветята с гладки листа като ги забърсвате с влажна кърпа, а от тези с мъхести листа – с помощта на мека четка.

Снимки: Pinterest.com.