Градина

През март градината се събужда за нов живот

През март растенията се събуждат за нов живот. Именно това е причината да ги подготвим за предстоящия активен сезон.

През март се грижим за тревата

Тревните площи трябва редовно да се почистват с гребло. Месецът е подходящ също така за плевене и отстраняване на нежелани треви. Благодарение на високата влажност на почвата плевелите се почистват лесно. През март наторете тревните площи с комбиниран тор.

Цветната леха също изисква грижи

Ранните луковични цветя (кокиче, лале, нарцис, див зюмбюл) вече цъфтят. Времето през март е подходящо за засяване семената на невен. Хортензията се нуждае от лека резитба. През този месец може да засеете още: агератум, петуния, лобелия. Хвойновите и вечнозелените растения трябва да бъдат редовно поливани. Ако искате да отглеждате лавандула в градината си, в края на март я посадете в сандъче на прозореца си. След прецъфтяване на лалетата и зюмбюлите, луковиците им трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, например в килера или мазето.

Храсти и дървета

Дребните храстчета трябва да се подрежат с 10 до 20 см. за да цъфнат обилно. Март и април са най – подходящите месеци за засаждане на жив плет. Разнообразието от храсти, за целта е голямо: рододендрон, магнолия, туя, форзиция, люляк, японска дюла и др.

Плодова градина

Времето през март е подходящо за засаждане на нектарина, праскова, дюла, лоза, орех, малини.

Зеленчукова градина

В началото на месеца засадете ранните картофи и баклата. През втората половина на март се засяват пипер, патладжан, моркови, репички, магданоз, алабаш. Ако не сте засадили градинският грах през февруари, може да го направите сега.

Растителна защита

Възможно е тревният чим да бъде нападнат от т.нар снежно гниене. То се проявява чрез кръгли, кафяви петна по тревната настилка. В този случай трябва внимателно да отстраните пострадалите тъкани и да напръскате с подходящ разтвор – фундазол, железен сулфат. За да се справите с листните въшки, примамете птички в двора си.