Градина

През ноември: Приберете цветята от балкона

Ноември до момента бе топъл и доста приятен. Започват обаче сутрешните слани и мъгли, които не са никак приятни или полезни за стайните растения, прекарали лятото на терасата. Време е да бъдат прибрани вътре – през ноември това е добре да се случи.

Растенията се прибират вкъщи през ноември

Всички саксии от балкона подредете около прозорците. Идват зимните месеци, денят е по-кратък и светлината е по-оскъдна. Ако дневната светлина не достига, прибавете допълнително осветление за растенията.

Отоплението в стаите прави въздуха сух, поради което се налага често да измивате или пулвелизирате листата на растенията с топла, но и гореща вода. Не пускайте щорите и завесите на прозорците, за да не лишавате цветята от слънчеви лъчи. Намалете торенето, а при видовете, които вече са в покой, го спрете напълно.

Ако са останали растения вън

Всички растителни остатъци трябва да бъдат отстранени от цветната и зеленчуковата градина. Стволовете и по – дебелите клони на овощните видове, най – вече – кайсии и череши трябва да се намажат с вар. Прасковите, бадемите, кайсиите и черешите напръскайте с двупроцентов бордолезов разтвор. Пръскането трябва да бъде обилно, да обхване клоните и стъблата. Крушите и ябълките напръскайте с 5-7% карбамид.

Почистете градинските инструменти от ръжда и пръст. Погрижете се за косачката. Проверете състоянието на всички части. При електрическите косачки се уверете, че не е повредена изолацията на шнура.

Ако имате езеро в градината съберете опадалите във водата листа със специално гребло. Водните прибори, филтри и помпи приберете за съхранение. Чувствителните към студа, растения също не трябва да остават в езерото през зимата.

Ако имате хранилки за птици изнесете ги в двора на обичайните им места.
Изберете свежи стръкчета магданоз, босилек, копър, розмарин, накълцайте ги на дребно и ги замразете в найлонови пликчета или формички за лед. Розмаринът е устойчив на ниски температури и може да остане част от есенния пейзаж в градината.

Снимки: Pinterest.com.