Направи си сам

Пясъчник за най-малките в двора

Август е в последната си декада, но температурите съвсем не показват, че лятото скоро ще си отиде. Напротив. Това разбира се означава, че ще имаме още време, което да прекараме в двора в прохладните вечери или през уикенда. За нас сме помислили – подредени са маси, столчета, а моравата е зелена и приканва към разходки по нея. Да помислим обаче и за най-малките, които също имат нужда от приятно време около нас. Едно от любимите им занимания е ровенето в пясъчник.

Съвсем лесно можем да им осигурим подобно забавление – като купим пластмасов от магазина. Може обаче и да направим сами дървен пясъчник в двора. Използвайте старите палети или друг дървен материал.

Дървен пясъчник в градината

Всяка градина има оформени алеи, засадени с цветя. Може да направите своеобразно продължение на една от алеите. Определете мястото на пясъчника – около метър на метър и 40-50 см дълбочина. Това ще е леглото, в което ще поставите финия пясък, подходящ за направата на замъци. Изкопайте, може да облицовате леглото и пък не. В него поставете пясъка. Тук идва и дървената част. Около пясъчника оформете подиум, на който да се сяда и да се играе. Използвайте дървените палети или дъски – с каквото разполагате. Може дори да направите и капак, за да запазиъе пясъка.

Друг вариант е да направите подвижен пясъчник. Отново от дърво, но без копаене. От дъските направете по-голяма кутия, която да напълните с пясък. Направете й и капаци, за да запазите пясъка. Ако можете, направете капаците с панти, за да може като са отворени да се превръщат в седалки. Този портативен пясъчник ще може да прибирате през зимата и да изкарвате през лятото, а децата да имат свой парк у дома.

Вече доста по-лесни за изпълнение са идеите като пясъчник от гума на багер, например. Тук освен, че ще трябва да пълните с пясък, може да си поиграете и с цветовото оформлвние на пясъчника, за да е по-приятна играта на най-малките.

Снимки: Pinterest.com.