Градина

Работата в градината през февруари

Работата в градината през февруари продължава макр все още да е зима. Постепенно дните стават по-дължи и да напомнят за пролетта, което ни кара да мечтаем за градината – зелена и с безброй цветя. За целта обаче трябва да положим грижи.

Работата в градината през февруари

В цветната градина през втората половина на месеца трябва да засадим семената на лобелията, агератума, петунията. Към края на февруари, ако времето позволява може да засеем семената на мак, карамфил, делфиниум. Отново към края на месеца може да освободим розите от завивката им и да започнем резитбата им. Времето е подходящо и за подрязване на храстите за жив плет.

Работата в градината през февруари продължава с размножаването на хризантемите. Отрежете резници с дължина около 8 см засадете ги в сандъче, покрийте го със стъкло и го оставете на светло място. След вкореняване на резниците, изчакайте месец и ги засадете в саксии.

За да си подготвите почвена смес за разсад, трябва да имате равни части пръст от затревени места, пясък, торф и добре угнил компост. Всичко това се смесва.

В зеленчуковата градина към края на месеца може да засадите ранни моркови, магданоз, копър, грах, спанак. За разсада използвайте почва от затревени участъци.

В плодовата градина е време за резитба на овощните дръвчета и на лозите. Ако има изсъхнали клони трябва да се премахнат. Преди пъпките на овощните дръвчета да започнат своето развитие, трябва да се извърши второто зимно пръскане. Добре е да се направи в дни с температура над 4 градуса. Касисът също се нуждае от резитба през този месец. Ако времето се задържи по – топло за няколко дни е подходящо за засаждане на дръвчета.

Стайни и балконски растения също изискват грижи. Повечето от стайните цветя през този месец все още се намират в период на покой. Поливат се по малко и само когато горния слой на почвата изсъхне. Цикламите трябва да се поливат с хладка вода само в чинийката и да се държат на светло и прохладно място.