Архитектура

Тренировъчни зали по волейбол и баскетбол строят в Пловдив

Две нови тренировъчни зали ще бъдат изградени в Пловдив. Такива са намеренията на местната власт, а теренът за спортния комплекс е разположен в район „Западен“. Проектантско студио разработва проекта за двете тренировъчни зали, като паралелно с това Община Пловдив обяви и обществена поръчка за избор на изпълнител.

Тренировъчни зали по волейбол и баскетбол ще бъдат изградени в Пловдив

Според предварителните разчети се очаква РЗП-то на залите да бъде 4000 кв. м, като те ще са обособени в две отделни крила с топла връзка между тях.

Спортният комплекс ще бъде разположен в старото игрище между СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и парк „Ружа“. По първоначални сметки тя ще струва около 6 млн. лева, като за тази година бюджета й е 2 млн. лева, а за другата година ще се заделят още 4 млн. лева. Проектът е депозиран в Община Пловдив.

Двете зали ще бъдат тренировъчни за волейбол и баскетбол, като те ще имат и трибуни. Първоначалната идея е юношеските гарнитури на пловдивските отбори там да тренират и да провеждат своите мачове от шампионата.

След първоначалното обявяване на обществената поръчка за двете тренировъчни зали, процедурата беше прекратена. Причината – липса достатъчно яснота в количествено-стойностната сметка (КСС). Обявена беше нова процедура, като се очаква да има преработване на проекта, тъй като местата за сядане са малко – 70, или по 35 места в зала. След корекциите се очаква местата да нараснат до 150 места за всяка от залите. Така и предвидената сума за строежа на комплекса нарасна – от 6 стигна вече 7 млн. лева.

В проекта е включен още кафе-бар с до 23 места, помощни и санитарни помещения. Общият брой на паркоместата е 41, предвидено е и облагородяването и озеленяването на имота от 5 дка около залите.

Фирмата проектант на комплекса е същата, която направи и заданието за спортна зала „Дунав“, чието откриване се очаква да е тази година.  Управител на фирмата е арх. Диана Бакалова.

Снимки: geogroup-bg.