Интериор

Тюркоазът превзема дома

В последните години тюркоазеният цвят се настани удобно и за постоянно в интериора на дома. Всяка година се правят класации кой цвят ще най-популярен в интериора, но тюркоазът остава предпочитан. Той е комбинация от зелени и сини тонове. Разчупеният цвят се вписва добре в дизайна на различни стилове и е подходящ за хора с различни характери. Тюркоазеният цвят в интериора ще даде мир на хиперактивните хора, а песимистите ще зарадват и зареждат с енергия.

Тюркоазът превзема дома

Тюркоазеният цвят е не само изненадващо привлекателен визуално, но и носи добре дефинирано послание. Древните вярвания казват, че полускъпоценен камък привлича и запазва материалното благополучие, а също така символизира чистотата и вечната любов. Много ориенталски култури вярват, че цветът носи творческо вдъхновение, независимост и решителност, а също така елиминира много заболявания. Тюркоазът се свързва преди всичко с чувствената и емоционалната страна на човешкия живот.

Според даоистката практика на Фън Шуй цветът на тюркоаза олицетворява идеите за богатство, привлекателност, лукс. Отговорен е и за източния сектор. Укрепвайки тази зона с нюанси на тюркоаз, човек привлича късмет, просперитет и успех. За да укрепите източната зона, не е необходимо напълно да украсите стените с този цвят, просто включете тюркоазени декоративни елементи в интериора. Това могат да бъдат лампи, възглавници, завеси, ненатрапчиви дрънкулки, килим или мебели. В същото време можете да променяте нюансите и да се спрете на всяка от опциите – от мека и нежна до дълбока и богата тюркоаза.

Днес тюркоазът е много популярна и подходяща цветова схема. Малко хора се замислят за мистичните му свойства и все пак му отдават предпочитание въз основа на собствените си вкусове и асоциации. Той е студен цвят, но от него идва приятна свежест и прохлада. Ето защо за повечето хора тюркоазът на подсъзнателно ниво предизвиква асоциации със стерилна чистота, което елиминира отровните привързаности и ненужните емоции. Като цяло нюансите на тюркоаза влияят благоприятно на човешката психика, премахвайки раздразнението, умората и свръхнатоварването.

Цветът се комбинира отлично с бяло, черно, бежово, кафяво, сиво, злато.

Снимки: Pinterest.com.