Интериор

Удобство и практичност в 25 квадрата

Все по-често се сблъскваме с малките жилища. Имотите увеличават цените си, инвеститорите предлагат по-често по-малки жилища и става така, че купуваме или наемаме малки апартаменти. И тук идва проблемът – как да се обзаведе малък апартамент така че да е красив, но и практичен. Неколкократно съм писала, че в подобни ситуации на помощ идват мултифункционалните мебели. Те пестят място, предлагат няколко опции и разбира се носят удобство и практичност в малкото жилище. Подобен пример откривам и в апартамент с 25 квадратни метра площ в Барселона.

Удобство и практичност на 25 квадрата

Малкото жилище се намира в Барселона, а интериорът му е дело на Naimi Architecture, студио с офиси в испанския град и в Тел Авив. Дизайнерите са заложили на единствено възможното решение в пространството от 25 квадратни метра и с таван с височина 3 метра – използването на многофункционална мебел.

Апартаментът разполага с една стая и малка тераса. Разбира се има и баня. От входната врата се влиза в малко предверие (по-стеснен участък от стаята), а от него и в основното помещение. Заложено е на по-индустриален тип интериорен дизайн. Преобладава белия цвят, както и тухлените стени.

За удобство и практичност в малкото жилище е използвана изключително многофункционална спалня. Тя побира няколко важни за жилището елемента. Там са скрити шкафът за пералнята машина, малък гардероб и 11 чекмеджета. Подвижните части на платформата може да се използват и за сядане. Леглото е двойно, а на удобно за лежащия място са вградени малки лампи и контакти. Кухненският бокс е миниатюрен и се намира срещу входа на банята.

В модерното 25 квадрата жилище има и малък кът за дневна. Там е разположен кожен диван. Има дори и телевизор. Зад дървените врати от XIX век, които се намират срещу кожения диван и кухненския бокс, има ниши. Кухненската се използва за съхранение, а другата – за да скрие телевизора и други устройства.

Снимки: Naimi Architecture.