Градина

Храстите в есенната градина

Градината може да бъде цветна, да носи настроение не само през лятото. И през есента тя може да е обагрена в цветове, но за целта трябват по-специални растения. Храстите са възможността за настроение и красота в есенната градина.

Красивият ефект на храстите в есенната градина

За да получите красив ефект от листата на храстите през есента, растенията в градината се засаждат на малки групи. В същото време някои от тях служат като фон за други.

  •  Различните сортове лешник изглеждат хармонично на фона на брези, смърчове или други иглолистни дървета.
  •  Боровете като фон са подходящи за рододендрони и магнолии.
  •  Отлична двойка ще се получи от берберис и ела.
  •  Тревата е в контраст с глога, белия дрян, кървавочервения дрян и вангутската спирея.

Мястото на солитерите

Самотните насаждения от храсти през есента са най-добре разположени на разклонението на пътя, на фона на иглолистни, широколистни или други вечнозелени дървета. Те трябва да са ярък акцент, който да привлича погледите моментално. Не трябва да използвате повече от 5 храста при такава композиция. Подходящи са видове като обикновена леска, пъстра леска, вангутска спирея, кървавочервен дрян, калина на Саргент, обикновена калина, калина на Карл, полухрастова секуринега, амурски берберис, отавски берберис, арония, крилат еуоним.

Камъни и дървета

Ако искате да използвате камъни във вашата градина, храстите пак могат да влязат в употреба, но трябва да са други видове – японска спирея, берберис на Тунберг, даурска хвойна, хоризонтален cotoneaster, холи махония, японска керия, врязана стефанандра. Сред дърветата най-пъстри през есента стават липите, ясените, конските кестени, кленовете, магнолиите, брястовете, листвениците, орехите и брезите. Есенни храсти с ярко оцветяване и вечнозелени растения като чемшир, кървавочервена пираканта, брилянтен лигуструм, вечнозелен лигуструм, вечнозелени видове калина, полувечнозелени видове орлови нокти ще контрастират красиво един с друг.

Дизайнерът съветва

Когато отглеждате такива ярки храсти в градината, важно е да не забравяте няколко правила от ландшафтния дизайн.

  •  Дизайнът трябва да е прост, но не примитивен и мизерен.
  •  Има ясна стилистична връзка между елементите в целия комплекс.
  •  Броят на частите да не претоварва градината.
  •  Познаване на характерните особености на използваните растения.
  •  Сериозен подход към работата.

Източник: bgfermer.bg.