Градина

Хризантемата -повелителката на есента

С есента започват и грижите за градината през есента. Ако не успявате да отделите време за градински дейности, то по-добре избирайте цветя, които се справят сами или си наемете фирма, стига възможностите да ви го позволяват. Що се отнася до цвете, което се справя само, то несъмнено това е хризантемата.

Хризантемата – повелителката на есента

Модата да се засаждат кълбовидни хризантеми в личните имоти сякаш леко отминава. На тяхно място се появяват очарователни едроцветни представителки на вида или пък старите и високи бабини хризантеми. Каквито и да решите да засадите, имайте предвид, че за лични нужди трябва да вземете растения с повече пъпки, отколкото отворени цветове. Така хем ще сте сигурни в гамата, хем ще се радвате по-дълго на цветовете.

Още нещо, хризантемите рядко страдат от болести и неприятели, но все пак огледайте ги добре преди покупка за въшки и листни петна. А и внимавайте с пренасянето на саксиите. Тежките клонки се чупят лесно при резки движения, а растението се обезформя.

Друга любимка през есента – теменужката

Веселото мъничко цветенце има огромен потенциал в хладното есенно и пролетно време, докато жегата през лятото го мъчи. Намерете поне едно сандъче място за теменужки, защото те ще озарят кътчето и наистина ще приповдигат настроените ви.

Теменужката е отлично допълнение към цветната леха между хризантемата наесен или лалето напролет. Ако ги засадите сега, те ще цъфтят даже и под снега, а и ще самозасеят в бъдеще.

През есента има място и за декоративна трева – пенисетум

Декоративната трева ще допълни картинката с разнообразие в текстурата, формата, оцветяването. Ще подчертае красотата на цветята или пък ще стои чудесно като внушителен акцент. Зависи как и къде ще я настаните.

Ако се чудите кои съседи му подхождат, то отговорът е лесен – и хризантемата, и теменужките, както и още много, много други.

Източник: bgfermer.bg.