Интериор

Цветове и стилове, мебели и детайли… у дома

Обзавеждането вкъщи съвсем не е лека задача. Особено ако решите сами да подбирате цветове и стилове, мебели и детайли. Разбира се на първо място стои личният вкус, а на второ се подреждат и тенденциите, актуални в интериорния дизайн. Вече казахме кой ще е първият актуален интериорен цвят за 2020 г. ако ви предстои ремонт и обновяване на жилището, ето и някои съвети, според които да обзаведете.

Цветове и стилове

Започваме със стиловете. Първо трябва да разберете кой стил ви допада. Прегледайте колкото можете повече списания, блогове и социални мрежи, базирани на снимки, за да установите как би изглеждал мечтания дом. Осведомете се чрез специализирани издания и статии кои са визуалните особености на всеки интериорен стил и така ще откриете към кой от тях да се насочите. Към момента интериори в скандинавски, модерен, винтидж и индустриален стил държат челните позиции като най-предпочитани.

Следващата стъпка е да проучите основните характеристики на избрания стил. Тук е необходимо повече задълбочаване. Трябва да се проучи какво е типично за мебелите от въпросния стил, какви материали се използват, форми, цветове и текстури.

Но не всичко трябва да е в един интериорен стил. Нищо, което е прекалено не е препоръчително. Добре е да заложите на по-универсална визия за стени, под и таван, за да използвате тези площи като фон, върху който да нарисувате желания дом.

Мебели и детайли

Във всяко обзавеждане има фокусна точка. Такава трябва да изберете и вие. Това е онази част от интериора, която приковава вниманието още щом прекрачите прага на дома си. Фокусна точка може да бъде бар от дърво например или камина в дневната, та дори и таблата на спалнята.

Ключови в декорацията си остават детайлите. Онези малки декорации и мебели, които създават характер на жилището. Така например в спалнята в скандинавски стил може да заложите на тапицирано легло на крачета в светъл цвят, високи бели нощни шкафчета и меки пътеки с косъм от двете страни на леглото.

Дребните декоративни елементи като часовници, огледала, деко фигури, свещници и фенери, текстилна декорация до голяма степен допринасят за цялостната атмосфера на дома.

Снимки: Pinterest.com.