Градина

Януарски грижи за двора и градината

Обикновено през януари вали и трупа сняг. Но макар градината да е затрупана, има януарски грижи, които трябва да се свършат.

Януарски грижи за цветната градина

В цветната градина трябва да следите дали растенията не страдат от измръзване. Ако е необходимо поправете и обновете купчинката пръст около розите, следете за повреди по дръвчетата и храстите от силни ветрове. Почиствайте от време на време натрупалия сняг от клоните.

Ако времето е по-меко (до 1-2 градуса под нулата) може да подрежете живия плет. Ако обаче е по-студено – недейте, защото това може да го повреди. Цъфтящи храсти като форзиция, люляк, глициния, жълта акация и др.  не трябва да се подрязват през зимата, ако искате да цъфнат.

Януарски грижи трябва да се полагат и за растенията, които зимуват в сандъчета или бурета в мазето. Те трябва да бъдат поливани по малко и проветрявани редовно, това намалява опасността от загниване. Вечнозелените растения също трябва да се поливат. Това се прави обаче само когато забележите, че почвата е почти суха. Ако растенията зимуват във влажни помещения, то има опастност да се разболеят от брашнеста мана. Но това може да бъде предотвратено с редовно проветряване със свеж въздух.

Част от градината са и стайните растения. Голяма част от тях са прибрани вкъщи от двора. Има и такива, които принципно се отглеждат в стайни условия. И макар да са вътре и стайните растения се нуждаят от януарски грижи.

И така, стайните растения трябва да се почистват от домашния прах. Така ще могат да дишат свободно. Трябва да се поливат редовно и по малко според нуждите си. Освен това не бива да забравяте, че трябва и да се пулвелизират от време на време, особено ако въздухът в стаята е сух. Осигурете на цветята достатъчно светлина. Повечето видове стайни растения през зимата са в период на покой и нямат нужда от наторяване.

Снимки: Pinterest.com.