Архитектура

Японска къща със слънчева зала

Японското студио Tato Architects е построило къща в японския град Sonobe, със слънчева зала. Тази зала позволява отварянето на къщата към градината чрез плъзгане на огромна гофрирана поликарбонатна стена. Студиото в Кобе проектира сградата за парцел в новопостроен жилищен район в планинския квартал Фунай.

Къщата със слънчева зала

Прохладният и влажен климат в региона насърчава собствениците на жилища да издигат къщи като халета. Наподобяват нещо като подови настилки, покрити с гофрирани поликарбонатни панели, които осигуряват топли и сухи слънчеви бани.

Тези така наречени „тераси за заграждения“ често се използват като складове през зимата. Или като места за сушене на пране. Могат да се използват и като къщи.

Към „халето“ са вградени тераса с широки стрехи и други полуоткрити пространства във вътрешността на къщата. Планът на сградата е оформен като квадратна решетка, с вътрешни стени, разположени на 45 градуса към главните коти, използвани за разделяне на интериора на различни функционални зони. Наклонените прегради създават разнообразни пространства около периметъра на сградата. Самите прегради или са отворени към елементите, или могат да бъдат свързани с външни при необходимост.

Слънчевата зала на западната страна на къщата е оградена от голяма окачена стена, която може да се плъзне и да превърне стаята в открит двор, свързан с градината. Преместването на стената позволява също така на верандата под стрехите на горния етаж да се превърне в допълнително вътрешно пространство, свързано с главната спалня.

Друга триъгълна кухина от противоположната страна на солариума осигурява по-интимна тераса, покрита с остъкляване с двойна височина. То позволява дневната светлина да залее съседната жилищна площ.

В допълнение към отвореното жилищно пространство и откритите площи, на приземния етаж са разположени баня и стая за гости в японски стил с подове от татами.

Ъгловите стени в единия ъгъл на къщата включват входна веранда и компактно пространство за съхранение. Стълбище с отворени метални стъпала се простира от едната страна на интересната слънчева зала към спалнята, разположена под скатен покрив.

Снимки: Tato Architects.