Дневна

Японски стил в малкия апартамент

Хармония и положителна енергия – това носи домът, обзаведен в японски стил. За да се постигне обаче този ефект, не е необходимо да се подредят само няколко картини с йероглифи или цъфнали вишни. Японският стил се отличава с минимализъм в обзавеждането и наблягане на определени цветове. Стилът е изключително подходящ за малки жилища, разбира се и за онези, които искат да подчертаят индивидуалността си чрез интериора у дома.

Мебели в японски стил

Мебелите в Япония са малко, с изчистени и строги форми и често са само най-необходимите. Така например спалнята в японски стил трябва да притежава ниско и комфортно легло с едно, две нощни шкафчета.

В трапезарията използват маса за хранене със столове. Но тяхната маса за хранене е ниска, а столовете имат облегалка, не и крака.

В дневната е нужен диван и една или няколко възглавници за седене на пода, които в случай на нужда лесно могат да бъдат прибрани. Има също и малка масичка за сервиране на чай. И нищо повече.

Цветове и материали

Цветовата гама на интериора в японски стил се отличава с топлите, естествени и пастелни нюанси, създаващи настроение. Често стаите в такъв стил са оформени с помощта на традиционните контрастни цветове – бяло и черно.

Най-често стените контрастират с мебели от тъмно дърво, а те самите остават светло боядисани в кремав, бежов, пясък, перла или млечен цвят. Японският стил не признава ярки и пъстри цветове. Всичко трябва да се доближава максимално до природата. Така е и с материалите – използват само естествени. В японските домове се използват предимно бамбук, дърво, мрамор или оризова хартия, от която изработват паравани и плъзгащи се прегради, които заменят вратите или служат като стени, когато имат нужда от оформяне на различните зони в пространството.

Домашен текстил и аксесоари

Домашният текстил не е нещо, което задължително се среща в домовете, решени в японски стил. Все пак ако има завеси например, то те ще са от естествен материал – лен, коприна, памук.

 

Тук вече идва мястото и на картините. Достатъчно е да има окачена една картина или бамбукова основа, върху която има изписани няколко йероглифа. Подходящи украси са и тези с участието на цъфнали вишни или японски храмове, а също и на интериорни кукли в кимоно. Могат да се използват също керамични вази с типичните за японците стилизирани изображения на самураи.

Специално място е отделено на икебана и растения, които обикновено се подреждат в специални ниши в стените. Естествено, нашите фикуси тук не се вписват особено добре, за сметка на традиционното дърво бонзай.

Снимки: Pinterest.com.