Маршрути

Разходка във Велико Търново из занаятчийниците

Следобедна разходка из Велико Търново

Несъмнено всеки е чувал за празника „Звук и светлина“. Прекрасен спектакъл именно със звук и светлина, той може да бъде видян в един от туристическите маршрути, които се организират във Велико Търново и то само в рамките на един следобед.

Самоводска чаршия

Самоводската чаршия датира от 60-те – 70-те години на XIX век, когато Велико Търново започва да се разгръща на запад от площад „Баждарлък“  от една малка уличка  се е развил икономически център  с магазини, занаятчийници и гостоприемници. Една от тази улици тръгва от малък площад, който сега е известен като Самоводски пазар. Различните занаятчийници функционират и до днес.

Вътре в тези занаятчийници майсторите са запазили традиционното производство. Ще видим как работят ръчно, давайки живот на всеки един продукт и предавайки му своя собствен стил и изключителност, като за продукт, създаден на ръка и където можеш трудно да намериш два еднакви.

В този пазар имаш възможност да пътуваш из времето. Да се върнеш повече от 100 години и да видиш как от глина се ражда една чудесна фигура от ръцете на грънчаря, оставяйки своя отпечатък в малките детайли, как конец след конец се ражда платното и как едно парче дърво се превръща във фигура.

Ако искаш, дори можеш да отнесеш част от Велико Търново със себе си у дома. Самоводската чаршия има много магазинчета за сувенири и антиквариати, които разкриват и продължават традицията в занаятчийството. Така се представят архитектурата, историята, живота и поминъка на хората от Велико Търново през първите десетилетия на XIX.

Спектакълът „Звук и светлина“

След като преминем през това изключително място можем да се насладим на спектакъла „Звук и светлина“, който ще ни накара да потреперим от емоции.