Архитектура

Earth Suites – модерен дизайн, вдъхновен от традициите

Лятото е времето за дълги ваканции на морето. В последните години все повече българи предпочитат да прекарват ваканцията си не на родното Черноморие, а в съседна Гърция. Сред основните причини са чистата морска вода, отличното обслужване, в определени моменти и по-ниски цени. Не на последно място е и възможността да избираш място, където да почиваш – остров или в континенталната част на страната. Миконос е един от предпочитаните в последно време остров за почивка в Гърция. Мястото предлага по-висок клас почивка, различни бутикови хотели, сред които е Earth Suites.

Earth Suites – модерен дизайн, вдъхновен от традициите

Earth Suites е бутиков хотел, разположен в района на Megali Ammos на остров Миконос. Два основни елемента от традиционната цикладска архитектура вдъхновяват архитектите и дизайнери от Omniview Design в подхода им към интериорния дизайн на хотела.

Арките, които са централен елемент в цикладския архитектурен речник, присъстват и в Earth Suites. Тези твърди форми, първоначално замислени като структурен елемент, днес са смела визуална препратка към егейската архитектура.

Арките в Earth Suites са своеобразен експеримент – позната форма се преразглежда чрез съвременни строителни техники. Различни аркови елементи в хотела са използвани като отвори, мебели и проходи към стандартните компоненти на стаите в комплекса.

Вторият принцип на проектиране на екипа от Omniview Design също се корени в цикладската традиция. Вградените елементи отдавна се използват в конфигурацията на пространствата в народната архитектура.

Третиран като многоизмерна повърхност, подът създава сложна топография, която подчертава усещането за непрекъснатост в пространството. Тази топография интегрира леглото, мивките в банята и зоната за отдих на стандартна хотелска стая, като същевременно подчертава плавния релеф на оформлението в отворен план.

И в двете типологии подходът към материалите е пряка препратка към широкото използване на бяло на Цикладските острови. Бетонната замазка в бяло, естественото дърво и камък представляват основната селекция от материали, докато внимателно подбраните елементи в златни тонове добавят нотка на дискретна елегантност.

Снимки: Mykonos Earth Suites.